Nya Iphone blev två

Publicerad 2013-09-10

I kväll är det dags för åtminstone en ny Iphone.

Kanske till och med två.

Telefoner som kan avgöra Apples framtid de närmaste åren.

Ända sedan Apples dynamiske vd Steve Jobs avled i oktober 2011 dagen efter lanseringen av Iphone 4S, har det spekulerats i om Apples storhetstid skulle ta slut med honom.

Så har det inte blivit ännu, men fler och fler bedömare har senaste året börjat ifrågasätta om den nuvarande vd:n Tim Cook är rätt man för att driva Apple vidare.

Upp till bevis

De produkter som bolaget har visat upp sedan Jobs död är alla sådana som han var involverad i utvecklingsarbetet kring innan han avled. Ipad 3, Iphone 5, nya Imacs, Macbook med Retina-skärm, nya Macbook Air, nya Mac Pro samt Ipad 4 och Ipad Mini hade redan kommit långt i utvecklingen i oktober för två år sedan.

Det är nu det är upp till bevis. Kan Apple fortsätta att trollbinda mobilköparna med nya, häftiga mobiltelefoner samtidigt som konkurrenter som Samsung, Lg, Sony, Htc och Nokia gör allt bättre mobiler och de flesta av dem använder Googles operativsystem Android?

Android som dominerar mobilmarknaden i dag och vars appbutik Google Play nu har fler appar att välja på än Apples Appstore.

Även om Apple aldrig kommenterar saker på förhand räknar alla med att man kommer att visa upp åtminstone en ny mobil i kväll: Iphone 5S.

En mobil som i storlek får samma mått som Iphone 5. Men som får snabbare processor, ökat lagringsutrymme, förbättrad kamera och troligtvis också bättre batteritider. Just batteritiderna är fortfarande ett problem för Apple. Konkurrerande smarta mobiler klarar sig både två och tre gånger längre på en laddning vid normalanvändning.

Flera färger

Färgmässigt väntas den komma i svart, vitt, champagne och kanske även grafitgrå.

Iphone 5S kommer med nya operativsystemet ios7. Som också kommer att gå att använda på Iphones ner till Iphone 4. Dock med vissa begränsningar på de äldre modellerna.

Ios7 är en uppsnyggad och förbättrad version av operativsystemet för Iphone som nu funnits i sju år.

Troligen får Iphone 5S också en fingeravtrycksläsare i hem-knappen för förenklad inloggning och säkerhet. Dessutom får den musiktjänsten Itunes Radio med streamad musik. Men det är fortfarande oklart om och när den kommer att komma till Sverige.

Men några löften om röststyrningstjänsten Siri på svenska eller stöd för svenska 4g-nät finns inte ännu i vart fall.

Iphone 5C?

Sedan i våras har det också ryktas om en ny lågprisIphone. Den går under namnet Iphone 5C och ska vara en enklare modell med ett skal i färgglad plast. Iphone och lågpris har inte direkt varit synonymer tidigare. Men att det finns en efterfrågan på billigare Iphone är uppenbart. Sommarens storsäljare i de svenska mobilbutikerna har varit Iphone 4. En modell som lanserades i juni 2010, men som sålts till ett attraktivt lågt pris.

Utöver telefoner väntas kvällens presentation, som startar klockan 19 svensk tid, också innehålla en version av programvaran till Apple Tv och troligen också en eller ett par uppdaterade Ipods.