Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Ett av Putins sätt att ”jävlas” med väst

Stopp för USA-adoptioner ren hämnd

Ryssland har använt adoptioner som påtryckningsmedel förr.

Faktum är att president Putin gör allt han kan för att markera för västvärlden de ska ge tusan i att blanda sig landets angelägenheter.

I slutet av förra året signerade Vladimir Putin en lag som förbjuder amerikanska medborgare att adoptera ryska barn. Officiellt var skälet att ett ryskt adoptivbarn misshandlats till döds av sina amerikanska adoptivföräldrar.

Men det är ingen hemlighet att det egentligen var en hämnd för en lag som USA infört riktad mot Ryssland, den så kallade Magnitsky Act. Sergei Magnitsky dog under mystiska omständigheter i ryskt fängelse 2009 sedan han avslöjat allvarlig korruption i den ryska makttoppen. USA reagerade starkt på dödsfallet. Lagen förbjuder ett antal ryska myndighetspersoner inblandade i brott mot mänskliga rättigheter från att resa in i USA eller inneha amerikanska bankkonton.

Djävlas med

Putin antog lagen trots att det fanns ett stort antal amerikaner som redan kommit så långt i adoptionsprocessen att de träffat "sina" barn. Barn som istället fick fortsätta bo på barnhem.

Budskapet till USA var: Djävlas ni med oss så djävlas vi med er.

Med den nya lagen riktad mot Europa tvingar Putin västländer att ställa upp på Rysslands syn på homosexuella. Annars blir det inga adoptioner.

Men det finns också ett element av skam. Att tvingas adoptera bort barn utomlands visar att Ryssland till viss del fortfarande är ett fattigt land. Putin ser det som en fläck på nationens rykte.

Adoption är bara ett av många områden där Ryssland, sedan Putin blev president igen förra året, väldigt tydligt markerar sin självständighet. Man tänker inte låta sig styras av västerländska krav och värderingar.

Sur varje gång

Putin hatar när västvärlden försöker läxa upp Ryssland. Det spelar ingen roll om det gäller domen mot Pussy Riot eller Emma Tregaros nagelprotest mot förföljelse av homosexuella i Ryssland som fick stor internationell uppmärksamhet.

Han blir lika sur varje gång.

Putin vill att Ryssland ska behandlas med respekt. Han försöker återupprätta den stormaktsstatus som landet hade på Sovjetunionens tid. Världen ska helt enkelt veta hut.

Putin tar varje tillfälle att ge väst tjuvnyp.

* Depardieu-fallet. När skådespelaren Gerard Depardieu i vredesmod meddelade att han tänkte flytta från Frankrike för att slippa betala den rikemansskatt som president Hollande tänkte införa gav Putin honom ryskt uppehållstillstånd i rekordfart. Han bjöd fransmannen på middag i Sotji där vinter-OS ska hållas nästa år och såg noga till att mötet förevigades.

”Utländska agenter”

* Snowden-fallet. När den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden flydde till Ryssland begärde USA att få honom utlämnad. Putins svar blev att ge honom asyl. Inte för att Ryssland sympatiserade med hans avslöjande av USA:s gigantiska avlyssning utan för att näpsa Obama.

* Bidragsfallet. Förra året införde Putin en ny lag som innebär att ryska organisationer som tar emot pengar från utlandet måste registrera sig som "utländska agenter". Ett sätt att försöka stoppa västvärldens stöd till ryska organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter, bland annat de homosexuella rätt.

* Greenpeace-fallet. Några aktivister från miljöorganisationen tog sig nyligen ombord på en rysk oljeplattform i Arktis för att protestera mot utvinningen där. Nu har de åtalats för "sjöröveri" trots att Putin först sa att det var helt klart att de inte gjort sig skyldiga till sjöröveri. Uppenbarligen ändrade han sig. Nu hotas Greenpeaceaktivisterna av 15 års fängelse.

En perfekt förhandlingsbricka för Putin.