Sålde fönster i Israel – var spion åt Iran

Publicerad 2013-09-29

Den mystiske mannen presenterade sig som belgisk fönsterförsäljare.

Men det var bara en täckmantel.

Egentligen var han en iransk spion – som riktade in sig på amerikanska beskickningar.

Mannen greps på bar gärning av den israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet på Ben Gurion-flygplatsen den 11 september.

Då var han på väg ut ur landet.

Fotograferade byggnader

Enligt Shin Bet bar han omkring på en mängd fotografier ”av intresse för den iranska underrättelsetjänsten”, däribland fotografier av den amerikanska ambassaden i Tel Aviv och Ben Gurion-flygplatsen.

Han ska ha identifierat sig med ett belgiskt pass - och utgett sig för att heta "Alex Mans", uppger AP.

Men det ska bara ha varit en cover-up.

I stället uppger Shin Bet att mannen heter Ali Mansour och är 58 år gammal - och var utsänd av Iranska revolutionsgardet.

Falsk identitet

Enligt säkerhetstjänsten är han del av en särskild aktionsgrupp inom militärorganisationen som "ligger bakom otaliga terroristattacken runt om i världen".

AP uppger att mannen har använt sig av sin falska identitet sedan han blev rekryterad förra året.

I förhör ska han ha erkänt att han blivit lovad en miljon dollar, 6,4 miljoner kronor, för att utföra uppdrag i Israel, ”för att skada israeliska och västerländska intressen”, enligt säkerhetstjänsten.

En del av uppdraget ska ha varit att knyta affärsmässiga band med israeler för att kunna säkerställa sin närvaro på längre sikt.

Utförde uppdrag

När mannen greps hade han redan hunnit inleda sin karriär som affärsman. Shin Bet uppger att mannen arbetade i Israel med att sälja fönster och takkonstruktioner till restauranger.

Enligt säkerhetstjänsten använde han Facebook-sidor och hemsidor för att marknadsföra sin verksamhet - vid sidan av det påstådda spioneriet.

Mansouris advokat Michal Orkavi uppger för CNN att situationen är "mer komplicerad" än vad Shin Bet uppger.

– Hans syfte har inte varit att skada Israel och han har inte heller någon anti-israelis eller pro-iransk agenda, säger advokaten till tv-kanalen.

ANNONS