Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Frågetecken kring prinsens bestick

Publicerad 2013-10-17

Michael Storåkers, styrelseledamot i prins Carl Philips bolag CPHB Design uppger att designern Eric Ericson inte bara hjälpt till med gnistskyddet – utan även besticken.

Han får mothugg av styrelsens ordförande Axel Calissendorff:

– Bestickserien är framtagen av prins Carl Philip, säger han.

Designern och författaren Eric Ericsson ville vara anonym som medverkande designer till prins Carl Philips gnistskydd, men trädde fram efter att skyddet saluförts som Carl Philips egen produkt.

Efter avslöjandet tog Svenskt Tenn bort prinsens namn ur produktbeskrivningen.

Michael Storåkers, vd för Bukowskis, sitter i styrelsen för prinsens bolag CPHD Design och pekas i tidningen Form ut som hjärnan bakom profileringen av prinsen som designprins.

Han säger till Dagens Industri i dag att han stöttade valet av Eric Ericson som meddesigner till gnistskyddet, eftersom samarbetet varit gott kring framtagandet av besticken som lanserades 2009:

– Före tillkomsten av gnistskyddet hade han handlett prinsen i arbetet med besticken.

Var med i slutet

Advokat Axel Calissendorff, hovauditör och ordförande för CPHD Design, håller inte med Storåkers om att Eric Ericson skulle ha handlett prinsen under bestickarbetet.

– Bestickserien är framtagen av prins Carl Philip. Eric Ericson kom in i sluttampen av processen, en liten insats med 3d-moduler och annat för att kunna ta besticken från ritning till något som kan produceras och användas.

När det gäller gnistskyddet Slottet brinner var Eric Ericson däremot med som meddesigner, enligt Calissendorff.

– Där har prinsen varit med från den allra ursprungliga, junfruliga idéstadiet till färdig produkt. Eric Ericson har gjort ritningar.

Vad konkret har prins Carl Philip gjort i samband med gnistskyddet?

– Jag kan inte lämna några alldeles detaljrika uppgifter, men han har varit delaktig och bidragande från idéstadiet och fram till den slutgiltiga produkten. Jag tror inte från styrelsens horisont att det är möjligt att gå in och ge en procentsats.

"Väsentliga insatser"

Men besticken har prins Carl Philip alltså gjort själv?

– Det är prins Carl Philip och inga väsentliga insatser har gjorts av någon annan. Men det är ju så att i designprojekt är det ofta är ett teamwork, från idé till skisser, utförande av skisserna och slutlig produkt. Så var det också här.

Enligt Martina Lundhe, vd för bestickdesignföretaget Gense som står bakom prinsens bestickserie, har bestickserien sålt bra.

– Jämfört med andra modeller hamnar serien på topp fem.

Hon uppger att arbetsgruppen bakom besticken utgjordes av fyra personer.

– Det var prins Carl Philip, marknadschefen var projektledare och produktionsteknisk personal. Vi arbetade inte på något annorlunda sätt med prinsen än med några av våra övriga designers. Eric Ericsson ingick inte i gruppen som hade möten hos oss.

Anonyma numera bannlysta

Marknadschef på Gense, Monica Törnqvist:

– Prinsen är formgivare till besticken och silverkorpusen och har medverkat vid samtliga våra möten. Efter alla våra möten vi har haft kan jag konstatera att prinsen har en bra inblick för design och form och även ett ärligt intresse. Jag tycker det är synd att en annan bild framkommer i mediadrevet.

– När det gäller Eric Ericson känner jag inte till hans roll i projektet. Hur prinsen arbetar internt i sin designstudio känner jag inte till.

Generellt är det, enligt Axel Calissendorff, prinsen som står bakom den design som marknadsförs med hans namn.

– Efter eldskyddet är policyn nu att vi inte använder oss av anonyma meddesigners. Alla som gjort väsentliga insatser anges med en uppgift om vad deras roll varit.

"Oklart var gränsen går"

Vad räknas som en väsentlig insats?

– Det går inte att avgöra på något helt exakt sätt. Det går inte att mätas som vikt, storlek eller i centimetrar. Man får göra en helhetsbedömning.

Finns det någon gräns för hur stor delaktigheten bör vara av en person i ett designarbete, för att det ska anses som vilseledande för konsumenten?

– Det antar jag att det finns, men jag kan inte säga exakt var den gränsen går. Nationalmusem hade ju en utställning, "Sant eller falskt?", där de tog upp stora mästare som satt sitt namn på verk som de låtit lärlingar göra. Det är klart det finns en gräns.

Aftonbladet har sökt Eric Ericson, som till DI svarar per sms: "Jag är just nu helt slut. Jag har fått min dos av medier".