De tjänar miljoner – ändå

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-07

Trots kriser och varsel – direktörer kammar hem feta löner och miljonbonusar i år också

Amerikanska bildirektörer jobbar för en dollar om året.

Deras svenska kollegor nöjer sig med lönestopp.

Aftonbladet har granskat i vd-lönerna i sex stora krisbolag.

På grund av krisen beslutade toppdirektörerna i de amerikanska biljättarna Ford och General Motors att sänka sina årslöner till en dollar.

I Sverige är toppcheferna inte lika radikala. Först ut var Leif Johansson, vd för Volvo lastvagnar. Han avslöjade tidigare i veckan att han i ett brev till styrelsen avsagt sig löneökning nästa år.

Av de sex stora krisbolag som Aftonbladet granskat uppger två att de ska göra samma sak. Saabs vd Jan-Åke Jonsson gör som alla andra toppchefer inom GM, och avstår bonus i år, nästa år samt höjer inte sin lön 2009.

Byggföretaget Skanska varslade i förra veckan 2 000 anställda. Vd Johan Karlström, som i år har en fast lön på nio miljoner kronor, får ingen lönehöjning nästa år. Bonusen påverkas inte av beslutet. Karlström har

fortfarande chansen att kvittera ut 4,5 bonusmiljoner i år.

Direktörerna i de andra krisbolagen drar inte åt svångremmen för personlig del. Sandviks vd Lars Pettersson, som för två veckor sedan varslade 1 500 anställda, har inga planer på att ett lönestopp.

– Nej, det är styrelsen som beslutar om lönen och inte han, säger informationsdirektören Anders Wallin.

Leif Östling, vd på lastbilstillverkaren Scania, fick förra året en bonus på 16 miljoner kronor. Det kan bli lika mycket även i år.

– 2008 är ett mycket bra år för oss så det finns alla chanser till bonus, hur stor den blir vet vi inte ännu, säger presschefen Hans-Åke Danielsson.

Stänger över jul

I veckan blev det känt att Scania stänger sin fabrik i Södertälje i en månad över jul.

Orderingången är för dålig.