Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Mugabe på toppmöte i Egypten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-30

"Förhandlingar måste till"

Afrikanska unionens toppmöte i Egypten har startat.

På plats är – Robert Mugabe.

– Han kommer till mötet som en försvagad president. Nu måste man få till förhandlingar, säger Sten Rylander, Sveriges ambassadör i Harare.

Zimbabwes självutnämnde president Robert Mugabe anlände på måndagen till Red Sea resort i Sharm el-Sheik, Egypten, för att delta i Afrikanska unionens (AU) toppmöte.

Fega afrikanska ledare

På det två dagar långa mötet ska bland annat krisen i hans hemland diskuteras.

Enligt TT väntas statscheferna på mötet försöka förmå Mugabe att inleda samtal med oppositionsledaren Morgan Tsvangirai. Men de flesta är försiktiga i sin kritik av diktatorn.

Inom AU tycks man dessutom vara ovilliga att ställa sig bakom de internationella kraven på sanktioner mot Zimbabwe. Ett argument är att befolkningen i så fall riskerar att få det än värre.

FN hårdare i sin dom

FN:s vice generalsekreterare Asha-Rose Migiro valde att uttala sig hårdare. När hon på måndagen talade vid öppningsceremonin sade hon att valet i Zimbabwe är ”ett sanningens ögonblick” för Afrikas ledare. Enligt Reuters uppmanade hon de församlade stats- och regeringscheferna att finna stöd för en förhandlingslösning.

Sten Rylander, Sveriges ambassadör i Harare, tycker att det viktigaste nu är att få igång förhandlingar, få slut på våldet samt att återrätta det civila samhället i Zimbabwe.

"Förhandlingar måste till"

Vilka konsekvenser det får att Mugabe tillåts delta på toppmötet tycker han är svårt att avgöra.

– Det får vi ju se. Nu har vi sett en långtgående kritik från exempelvis Södra Afrikas utvecklingsgemenskap, SADC, som säger att valen inte uppfyller folkets vilja. Och Mugabe kommer till mötet som en försvagad president. Starka krafter inom AU tycker inte att han inte är en legitim president. Hans ställning är kraftigt reducerad.

Men protesterna hade kunnat vara tydligare.

– Det jag tror och hoppas på är att AU, SADC och Sydafrika, som har medlingsuppdraget, försöker se till att det blir förhandlingar mellan Mugabe och Tsvangirai så att en maktfördelning kommer till stånd.

Är det verkligen rimligt?

– Det är svårt. Mugade kommer att vilja göra något helt på sina villkor. Men den ekonomiska krisen är enorm med en inflation på åtta miljoner procent årsbasis. Det kommer inte att hålla. Man måste komma samman för att lösa det här. Det är en stark drivkraft.

Men Mugabe har ju sitt på det torra?

– Jo, det är klart. Vi får se vad som händer. Det är nu främst de afrikanska aktörerna som måste trycka på. AU och SADC i första hand, men även Sydafrika.

Hur anser du att FN bör agera?

– Viktigast nu är att se till att det humanitära hjälparbetet kan komma igång igen. Det är en särskild roll för FN. De måste stå upp för alla människor som nu har det väldigt svårt. De måste också stå upp för det civila samhället.