Naturens sju underverk ska utses

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-07

Svenska Sarek är med på förslagslistan

SAREKTJÅKKÅ 2089 meter över havet ligger det högsta fjället i Sareks nationalpark.

Grand Canyon, Loch Ness eller varför inte svenska Sarek?

Det är dags att utse naturens sju underverk i världen.

261 vackra platser i totalt 222 länder är nominerade.

Grand Canyon Bland de nominerade till naturens sju underverk finns vackra Grand Canyon.

Över en miljard människor väntas delta i den stora omröstningen som äger rum på internet. 77 semifinalister kommer utses av världens befolkning som kan rösta fram till den 7 juli i år.

– Vi uppmanar människor över hela världen att aktivt visa sin uppskattning för vår naturliga miljö genom att tillsammans hylla de mest fanastiska platserna på vår planet, säger Tia Viering som är taleskvinna för kampanjen "New 7 Wonders" till nyhetsbyrån AP.

Två omgångar

Niagarafallen och Stora Barriärrevet, Loch Ness och Grand Canyon är några av platserna som finns med på listan. Även Sverige är nominerade med Sarek.

En panel bestående av experter på området kommer sedan att reducera listan på semifinalister till 21 finalister. De sju vinnarna kommer väljas ut i en andra omgång där vanligt folk än en gång får rösta via internet, telefon eller sms.

Taj Mahal och Colosseum

Cirka 100 miljoner människor röstade när man skulle utse världens sju nya underverk som är byggda av människan. Vinnarna blev då, Kinesiska muren, staden Petra i Jordanien, Kristusstatyn i Rio de Janeiro, Machu Picchu i Peru, Chichén Itzá i Mexiko, Colosseum i Rom och Taj Mahal i Indien.

Kampanjen "New 7 Wonders" drivs av den schweiziske äventyraren Bernard Weber och syftet är att gynna kulturell mångfald genom att ekonomiskt stötta, bevara och restaurera monument och naturplatser.

Nu ska naturens 7 underverk
utses