AD-droppar blir D-droppar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-22

För mycket A-vitamin kan innebära risker för barn

Vid årsskiftet försvinner AD-dropparna som ges till småbarn.

I stället ersätts dem av D-droppar.

Läkemedelsverket har nu godkänt de första D-dropparna till barn.

Slut med AD-droppar I dag har barnen inget behov av extra A-vitamin. Det får de tillräckligt av med bröstmjölken och maten. Därför blir AD-dropparna i framtiden D-droppar.

– Det här är jättebra. I dag har barnen inget behov av extra A-vitamin, de får tillräckligt med bröstmjölken och maten. Dessutom finns studier som visar på risker med att ge barn A-vitamin, säger Håkan Melhus, professor i klinisk farmakologi vid Uppsala universitet till Dagens Nyheter.

Kan fortsätta med AD-droppar

Livsmedelsverkets nya rekommendation börjar gälla från årsskiftet. Enligt Livsmedelsverket ska alla barn få D-droppar hela året tills dess att de fyller två år. Den dagliga dosen D-vitamin är samma mängd som i de gamla AD-dropparna och motsvarar tio mikrogram per dag.

Samtidigt säger Ulf Bohman som är chef för nutritionsavdelningen på Livsmedelsverket att föräldrar som i dag ger sina barn AD-droppar tryggt kan fortsätta med det tills AD-dropparna tar slut.

– Det är absolut ingen risk att ta dem, säger han.

Benskörhet och benbrott

I Danmark förvandlades AD-dropparna till D-droppar redan 1989.

På senare år har forskare larmat om att A-vitamin kan öka risken för benbrott och benskörhet. Överdosering kan bland annat leda till förtunnat skallskelett, skriver DN.

– Men då har barnen fått doser som motsvarar dubbel rekommenderad daglig dos, säger Håkan Melhus till tidningen.

Sverige är ett de länder som är flitigast med att berika sina livsmedel med A-vitamin. De svenska barnens medelintag av vitamin A överskrider de nordiska rekommendationerna och i vårt land är också benskörhet vanligt, jämfört med andra länder.