Här får Al Gore en miljon kronor

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-22

Tar emot pris av kronprinsessan Victoria i Göteborg

USA:s förre vicepresident Al Gore fick på tisdagskvällen Göteborgspriset på en miljon kronor.

Han prisas för sin kamp att göra världen uppmärksam på klimathotet.

– Vi måste flytta in världen i Sverige, säger före detta utrikesminister Jan Eliasson som ska tala vid prisutdelningen.

Strax före klockan 21 på tisdagskvällen delades Göteborgspriset för hållbar utveckling ut för åttonde gången. Den här gången var det USA:s före detta vicepresident Al Gore som fick ta emot en miljon kronor.

Priset delades ut under galan Leve Klotet på Scandinavium i Göteborg. Bakom priset står Göteborgs stad och prisutdelare är kronprinsessan Victoria.

Al Gore har rönt stor uppmärksamhet i hela världen för sin film "En obekväm sanning" som belönats med en Oscar för bästa dokumentärfilm.

”Klimatfrågan en av de viktigaste”

För underhållningen vid galan stod bland annat popikonen Thomas Di Leva.

– Det är en oerhörd ära att få uppträda i ett detta sammanhang. Klimatfrågan är en av de viktigaste vår samtid har att brottas med och det här är en manifestation som hela Göteborg och kronprinsessan står bakom, säger han till aftonbladet.se.

”Måste sudda bort gränserna”

Jan Eliasson, Sveriges tidigare utrikesminister och före detta ordförande i FN:s generalförsamling, talade också på galan.

– Det är av oerhört betydelse att klimatfrågan sätts på dagordningen på det sätt som Al Gore har gjort. Jag ser fram mot att få träffa honom och vara med vid utdelningen av Göteborgspriset, säger han.

Vad talade du om?

– Om den globala utmaningen och att vi inte längre kan skilja på vad som är hemma och utomlands. Globala frågor verkar ligga långt borta men nu saknas torsken i Västerhavet, sjukdomar sprids över gränserna, brott begås internationellt. Vi måste sudda bort gränserna mellan vad som är globalt och lokalt och flytta in världen i Sverige. Göteborgspriset är ett sätt att göra detta på.

Utöver Thomas Di Leva spelade även Göteborgssymfonikerna, Andreas Johnson sjöng och en stor barnkör uppträdde.

ANNONS