Kraftig vind stoppar tågtrafiken i väst

Publicerad 2016-09-29

SMHI klass 1-varnar för hårda vindar längs västkusten.

All tågtrafik mellan Uddevalla och Strömstad ställs in. Trafikverket fruktar att träd och kontaktledningar ska blåsa ned.

– Vi gör det av säkerhetsskäl. Bohusbanan är ganska känslig när det kommer vindar, säger Agneta Eklund, presskommunikatör på Trafikverket.

Tågtrafiken på sträckan Uddevalla-Strömstad på norra Bohusbanan är inställd från klockan 13.30 på torsdagen till 06.30 på fredagen, meddelar Trafikverket. Orsaken är mycket hårda vindbyar.

– Bohusbanan ligger på en sådan sträcka som gör att den är mycket känslig för vindar som kommer från väst, säger Agneta Eklund, presskommunikatör på Trafikverket.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar, på 21-24 meter per sekund, i Bohuslän, Dalsland och södra Värmland.

Tolv tågavgångar påverkas

Varningen gäller från torsdag eftermiddag. Vinden är sydvästlig eller västlig. De kraftigaste vindbyarna väntas under torsdag kväll, enligt SMHI. Blåsten bedöms avta kring midnatt.

– Under eftermiddag och kväll kan vindbyarna bli mycket hårda. Grenar och enstaka träd knäcks. Det kan också vara en fara för höga fordon, säger Lovisa Andersson, meteorolog vid SMHI.

Trafikverket befarar att träd och kontaktledningar ska blåsa ned i de kraftiga vindarna.

– Går det då trafik på spåren finns risk att ett tåg får stopp mitt ute i terrängen. Det vill vi gärna undvika, säger Agneta Eklund.

Enligt henne påverkas tolv tågavgångar från Göteborg av stoppet. Tågen går som vanligt till Uddevalla, men där får resenärerna byta till ersättningstrafik.

Beredskap för att stänga av broar

Västtrafik uppger att resenärerna på deras tåg kommer att få åka buss mellan Uddevalla och Strömstad.

Hur vägtrafiken påverkas är oklart, men Trafikverket har beredskap för att även den kan drabbas.

– Vi har beredskap på broarna, men jag har inte fått någon information om det än. En bro som brukar bli aktuell är Uddevallabron. Beroende på hur mycket det blåser kan broar stängas av, säger Agneta Eklund.

Fara för småbåtar

Lovisa Andersson på SMHI förklarar att vindbyarna följer i ett lågtryck som rör sig över landet. I väst nås kulmen under kvällen och vindarna tilltar då istället österut inåt landet.

SMHI har även gått ut med en klass 1-varning för kuling över Skagerack och Kattegatt med en medelvind på 14 meter per sekund, vilket kan innebära en fara för småbåtar och mindre fartyg.

För dagliga väderuppdateringar i ditt flöde – följ Oj, vilket väder! på Facebook.

Följ ämnen i artikeln