Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Små utsikter till vapenstillestånd

Därför är utsikterna små till att vapenvilan blir av

Många önskar att det verkligen vore sant. Men få tror att ett eld upphör i Syrien blir verklighet på lördag.

För det krävs att alla parter verkligen vill få ett slut på kriget.

Där finns det stora frågetecken att räta ut.

USA:s utrikesminister John Kerry såg mest trött ut när han redogjorde för det nya vapenstillestånd som USA och Rysslands enats om. Det fanns ingen entusiasm varken i hans röst eller flackande blick.

Det är bara några veckor sedan han vid ett toppmöte i München utlovade en vapenvila. Något alla 17 länder som har intressen i konflikten enats om. När dagen D infann sig bombades flera sjukhus och kriget fortsatte med oförminskad styrka.

Det är svårt att se vad som skulle vara den stora skillnaden den här gången.

Fortfarande ingår inte Islamiska staten, IS eller al-Qaida anslutna al-Nusra fronten i vapenstilleståndet. Om man utesluter två av de största och viktigaste grupperna i kriget är det svårt att se hur ett eld upphör skulle kunna fungera.

Övriga grupper ska anmäla att de ansluter sig till vapenvilan senast dagen före. Med andra ord har USA och Ryssland i teorin enats om att vapnen bör läggas ner och nu försöker de få med sig övriga parter fram till helgen. Det låter inte heller som något klockrent koncept för framgång.

Kolliderande intressen

Särskilt inte i ett fragmenterat krig där hundratals smågrupper slåss mot varandra och där allianser ständigt skiftar. Där grannländerna alla har sina egna och kolliderande säkerhetspolitiska intressen.

Alla vill ge intrycket att man vill ha fred men det är högst tveksamt om alla verkligen vill det. Om det inte sker på deras egna villkor.

Ta diktatorn Bashar al-Assad. Tack vare Rysslands bombningar har hans armé kunnat avancera runt den strategiskt viktiga staden Aleppo. Han tjänar i nuläget på att kriget fortsätter men är beroende av vad Ryssland vill.

Putin säger att han vill ha fred men hans intresse nummer ett i Syrien är att se till att Assads regim sitter kvar vid makten. Han kan knappast ha undgått att märka hur flyktingfrågan kraftigt destabiliserat EU. Något som passar Rysslands syften perfekt. Via kriget i Syrien kan Putin påverka flyktingströmmen till Europa och därmed öka chanserna att några EU-länder börjar tveka när det gäller de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland.

Putin opålitlig

Putin har de senaste åren visat sig vara en mycket opålitlig partner både i Ukraina och i Syrien. Han kan säga en sak men göra något helt annat.

Något han definitivt inte är ensam om i Syrienkonflikten.

Men även om vapenstilleståndet inte blir av den här gången heller kanske det kommer att fungera i några områden tillräckligt länge för att det ska gå att få in förnödenheter till en del av de en halv miljon syrier som svälter och saknar mediciner i belägrade områden.

Det är bättre att någon åtminstone försöker få till en vapenvila än att striderna fortsätter utan att någon bryr sig.

Mitt i allt detta finns det tecken på att IS är på väg att försvagas. Pressen mot deras ställningar i både Irak och Syrien ökar. Terrorattentaten i Damaskus i helgen kan vara ett tecken på att de känner sig pressade.

Enligt amerikansk militär har IS armé minskat med runt 5 000 soldater den senaste tiden. De hinner inte ersätta de som dödas i samma takt med nya rekryter.

Frågan om Assad framtid är fortfarande central för en lösning av Syrienkonflikten. Så länge diktatorn inte är beredd att lämna ifrån sig makten på ett eller annat sätt blir det aldrig annat än en paus i dödandet.

Följ ämnen i artikeln