Avlönade skådisar jublade för Trump

Uppdaterad 2015-06-19 | Publicerad 2015-06-18

Donald Trump

Miljardären Donald Trump vill bli USA:s president.

Inför jublande anhängare förkunnande han kandidaturen.

Men vissa av dem var inhyrda skådespelare.

Följ ämnen
Donald Trump

För två dagar sedan annonserade den excentriske miljardären Donald Trump att han sällar sig till de elva andra presidentkandidaterna på den republikanska sidan.

– Jag är officiellt med i kampen om att bli USA:s president och vi ska göra det här landet fantastiskt igen, sa Trump.

Beskedet togs emot av jublande anhängare. Men alla var inte enbart där för att stötta vad man får anta vara en politisk ledare de tror på.

I ett mejl som The Hollywood Reporter kommit över blir det tydligt att en agentur för skådespelare sett till att fylla på skaran av Trump-jublare.

”Vi letar efter människor som vid evenemanget kommer att bära tröjor och skyltar för att hylla honom under hans förkunnande”, står det i mejlet som New York-baserade Extra Mile Casting skickade ut 12 juni.

Trumpen ledaren förnekar

För besväret ersattes de skådespelare som nappade på erbjudandet med 50 dollar, alltså 410 kronor, för omkring tre timmars jublande och hurrande.

Misstankar om att vissa av ”Trumparna” inte var genuina i sin övertygelse spreds av anti-Trump-aktivisten Angelo Carusone som kände igen en statist på en Instagram-bild från evenemanget.

Donald Trumps kampanjledare Corey Lewandowski förnekar för den amerikanska nöjestidningen att man ska ha betalat vissa av deltagarna i tisdags.

– Nej. Herr Trump lockar rekordpublik nästa varje gång som han deltar som talare. Skarorna är stora, ofta rekordstora och väldigt entusiastiska med stående ovationer. Herr Trumps budskap är ”Gör Amerika storslaget igen”.

På skådespelaragenturen har man valt att inte kommentera uppgifterna.

Att hyra in personer för att uppvisa vad som ser ut att vara skaror av trogna anhängare kallas på engelska ”astroturfing”, en slags falsk gräsrotsrörelse.