Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Toppmötet kan avgöra dragkampen om Syrien

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-11-15

De brutala attackerna i Paris överskuggar dagordningen när världens mäktigaste nationer träffas i södra Turkiet i dag.

G20-mötet kan bli avgörande för om stormakterna kan bryta dödläget i dragkampen om Syrien.

I dag kommer världens mäktigaste ledare att ta plats på G20-mötet i Antalya i södra Turkiet, för många svenskar känt som ett populärt turistmål.

På gästlistan finns Barack Obama, Vladimir Putin, Kinas president Xi Jinping och många andra ledare för världens största nationer och organisationer. Frankrikes president Hollande, som igår lovade ett ”skoningslöst svar” till Islamiska staten efter attackerna i Paris som dödade 129 personer, kommer inte att deltaga.

”En vänlig varning”

Inför dagens möte har framförallt EU och värdnationen Turkiet fäktats om att sätta agendan. Många EU-nationer vill att flyktingfrågan ska få stort utrymme medan Turkiets president Tayyip Erdogan sagt att han vill se internationell uppslutning för att störta Syriens president Bashar al-Assad.

– Den som lägger ved på den syriska elden kommer själv att brinna. Det är en vänlig varning, sa Erdogan inför G20-mötet i onsdags.

Men sedan de brutala attackerna i Paris kan mötet ta en ny riktning och istället överskuggas av samtal om strategier för att bekämpa Islamiska staten.

Det är framförallt i de enskilda mötena mellan Turkiets president Erdogan och ledarna för de mäktigaste nationerna som kampen mot Islamiska staten, kriget i Syrien och flyktingfrågan väntas dominera.

Flyktingkrisen ett trumfkort för Erdogan

För president Erdogans del står den internationella prestigen på spel. Efter att ha varit hårt pressad på hemmaplan fram till valet för två veckor sedan, som blev en storseger för hans parti AKP, verkar han nu fokusera starkt på utrikespolitiken. Flyktingkrisen har blivit ett trumfkort för Erdogan gentemot EU och kritiken mot presidentens auktoritära metoder. Men ett annat problem för Turkiets ambition att bli en respekterad stormakt är det starkt ifrågasatta engagemanget att bekämpa Islamiska staten. Turkiet ingår visserligen i USA:s militära koalition mot IS, men har samtidigt kraftigt trappat upp militära insatser mot kurdiska gerillan PKK, som i sin tur slåss mot IS.

G20-samtalen om Syrienfrågan kan eventuellt få vind i seglen av att välrdssamfundets diplomatiska dödläge nådde ett litet genombrott i ett möte i Wien i går. Där lyckades parterna, däribland USA och Ryssland, enas om en tidsplan för att hålla demokratiska val i det krigsdrabbade Syrien om två år. Men oenighet kvarstår i kärnfrågan om president Assad kan bli kvar vid makten.

På G20-mötet i Turkiet idag kommer nationernas representanter också diskutera klimathotet, energi- och handelsfrågor. Säkerhetspådraget för mötet är enormt med tusentals poliser utkommenderade i staden. Det geografiska avståndet mellan världsledarnas toppmöte i Antalya och Islamiska statens inofficiella huvudstad Raqqa är mindre än 75 mil.

Tomas Thorén