Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Fixa din egen kryddhörna!

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-11

Steg för steg – så skapar du en egen oas av örter

Aromatisk rosmarin, rogivande lavendel och kryddig salvia – här finns något för alla sinnen.

Vad är ljuvligare än att njuta i en väldoftande kryddträdgård?

Vi visar hur du skapar din egen örtoas!

Njutning En egen ört-oas! Längst in i kryddträdgården finns plats för avkoppling, njutning – och inte minst krukor med ännu fler spännande örter.

En kryddträdgård kan vara i princip hur liten eller hur stor som helst. En hörna på balkongen eller – som här – ett eget rum i trädgården. Man kan odla för gastronomiska utsvävningar, naturmedicinska syften eller för sinnenas njutning. Med sina varierande dofter, färger och former är det lätt att skapa en rogivande plats för välbehag.

Enligt traditionen har kryddträdgården en ganska stram form där var sak har sin plats, gärna i ett rutsystem. Kryddväxterna introducerades nämligen i Sverige av munkar och man använde till en början örterna i rent medicinskt syfte. Det var därför väldigt viktigt med ordning och reda i odlingarna och med hjälp av de tydliga rutorna förenklades arbetet.

Praktiska rutor

Det vackra rutsystemet är något som också vi inspirerats av i skapandet av vår nya kryddträdgård! Rutorna skapar inte bara ett visuellt lugn, det är även praktiskt och tidssparande.

Alla kryddor har sin plats, får rejält med utrymme att växa och de blir på så vis enklare att både sköta och skörda. Kryddor som gärna tar över, som exempelvis gurkört och olika myntasorter, håller vi på plats genom att plantera i en nergrävd hink utan botten.

Kryddorna får växa till sig rejält i sin ruta och man kan på så sätt både skörda kontinuerligt och låta en del av växten gå i blomning. Lavendel, oregano, timjan och basilika är bara ett par exempel på örter som blommar med vackra blommor. Vackra både i kryddträdgården, vasen och salladen!

Lättskött med gångar

Växtrutorna skiljs åt med hjälp av gångar av singel så att man inte behöver trampa i planteringarna när man vill skörda. Kronan på verket i vår kryddträdgård är de gångar och den sittplats som vi skapar med singel och granitplattor och sedan ramar in med natursten. Perfekt plats för stol, bord och krukor!

När du väl är färdig med grävande, markberedning och plantering får du inte glömma bort det viktigaste – att njuta av din örtoas!

Vad behöver du för att känna ro? Kanske ett par vackra ljuslyktor för sena sommarkvällar bland örterna? Ett litet bord eller en platt, vacker sten för tekoppen, boken eller tidningen? Kuddar och filtar i stolarna?

Inred ditt väldoftande rum och glöm inte bort att göra plats för krukor. Vissa kryddor, som till exempel basilika och rosmarin, är antingen ettåriga eller så överlever de helt enkelt inte våra kalla vintrar – därför kan de passa bäst i krukor. Bor du i en kallare zon kan det även vara bra att kunna ta in vissa köldkänsliga kryddor så här i början av sommaren.

Tips!

6 tips för kryddträdgården

Steg för steg mot kryddträdgården

Fler trädgårdstips:

Lisa Lemke (hemma@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln