Stan satsar en halv miljard på cykelbanor

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-09

Cykel-Stockholm utvidgas och cyklisterna blir fler.

Nu färdigställs två stora cykelbanor på Östermalm och Södermalm – projekt för miljoner.

Minna Krook, 43, Hornstull. Cyklar dagligen: – De cykelbanor som går längs med parkerade bilar ökar risken för att det smäller mellan cyklisten och en bildörr som helt plötsligt öppnas. Det är nära att det händer mig nästan dagligen. Jag skulle vilja att cykelbanorna gick i samband med trottoaren i stället eller separerade från bilbanorna.

Cyklandet har ökat kraftigt de senaste åren. En vanlig vardag cyklar mellan 120?000 och 140?000 cyklister i Stockholm. Därför antog Stockholms stad 2006 en cykelplan, med ett hundratal åtgärder till en kostnad på en halv miljard kronor.

Nu läggs sista handen vid två av de största åtgärderna. Nästa vecka är cykelbanorna från Skanstullsbron fram till Ölandsgatan färdiga.

50 miljoner

– Det har varit ett långt arbete med gångtunnel under Ringvägen och ombyggnad av SL:s tunnelbanehållplats, säger Krister Isaksson, trafikplaneringsingenjör på trafikkontoret.

Under början av nästa år kommer även cykelbanorna på Birger Jarlsgatan att vara klara – ett projekt som kostat drygt 50 miljoner.

Inga åtgärder

Under 2008 finns det dock risk för ett uppehåll i cykelplanen på grund av eventuella nedskärningar.

– Vi har inga planer på åtgärder nästa år. Det är synd, för vi är ännu inte klara och behovet är stort eftersom vi har haft en kraftig ökning av antalet cyklister, säger Krister Isaksson.