Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Snökaos och blixthalka i kväll

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-09

SMHI utfärdar klass 1- och 2-varningar

Hede, Härjedalen Tre decimeter snö har kommit det senaste dygnet.

Kraftiga snöfall i norr, blixthalka i söder och översvämningar på västkusten. Hela Sverige drabbas av lågtrycket som dragit in över landet.

SMHI har utfärdat klass 1 och 2-varningar som innebär risker för allmänheten.

– Har du sommardäck ska du inte ut på vägarna alls, säger Eva Strandberg på SMHI.

Lågtrycket kommer från de brittiska öarna och har rört sig hit via Atlanten. I norra Sverige har det snöat kraftigt sedan i går. I Västerbotten har det redan fallit cirka tre decimeter snö.

– Det kommer att fortsätta att snöa ändra fram till i kväll. Vi kan vänta oss ytterligare två decimeter snö, säger Eva Strandberg.

Blixthalka i eftermiddag

I södra och mellersta Sverige regnar och blåser det kraftigt. Framemot eftermiddagen väntas temperaturen sjunka vilket gör att regnet övergår till snö. SMHi räknar med snö ända från Kalmar till Stockholm.

– När vattnet på vägarna fryser får vi blixthalka vilket kan innebära stora problem i trafiken i södra och mellersta Sverige. Ska du ut och köra bör du ta det mycket försiktigt. Och har du sommardäck ska du inte ut på vägarna alls, säger Eva Strandberg.

Risk för översvämningar

På västkusten har SMHI utfärdat en klass 2-varning eftersom det finns stora risker för översvämningar på grund av det höga vattenståndet.

– Bohuskusten har problem redan nu medan Halland och Skåne kan vänta översvämningar under kvällen, säger Eva Strandberg.