Hon fruktade bli bortrövad

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-18

17-årig flicka anmälde hot från familjen

Den 17-åriga flickan säger att hennes familj planerade att föra bort henne till ett tvångsäktenskap i Libanon. I dag ställs hennes pappa inför häktningsdomaren i Malmö.

Ord står mot ord i det infekterade familjebråket. För någon månad sedan anmälde flickan att hon under det senaste året blivit hotad och misshandlad av sin familj.

Periodvis skulle hon ha hållits inlåst och flickan fruktade att man skulle försöka föra henne till Libanon. Hon är sedan ett par år tillbaka förlovad med en man i Libanon, men huruvida förlovningen tillkommit på frivillig väg är omtvistat.

– Allt är påhittat. Det var hon själv som ville förlova sig med den här killen. Jag var på förlovningsfesten och då var hon hur glad som helst, säger flickans kusin till Punkt SE.

Flickans initiativ

Flickans mamma bedyrar också att allt kring förlovningen och det planerade äktenskapet varit på flickans initiativ. Ingen har tvingat henne, tvärtom tyckte föräldrarna från början att hon var för ung och avrådde henne.

– Men hon är stark och vill bestämma allt själv, så vad kunde vi göra, säger mamman.

Ingen kontakt med familjen

Nu finns flickan på ett skyddat boende och har ingen kontakt med sin familj. I dag bestämmer Malmö tingsrätt om pappan ska häktas, misstänkt för stämpling till människorov och grov fridskränkning.

– Att man väntat med att gripa någon har varit med hänsyn till flickans säkerhet, Man måste tänka ordentligt på vad man gör i sådana här fall med många inblandade parter som skulle kunna tänkas göra henne illa, säger åklagare Ulrika Rogland.