Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Jorden värms upp snabbare än beräknat

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-23

Oväntad stor ökning av koldioxidhalten i atmosfären

Världens medeltemperatur stiger nu snabbare än väntat.

Samtidigt ökar koldioxidhalten i atmosfären.

Varför? Våra utsläpp av koldioxid blir allt större, samtidigt som naturens förmåga att klara utsläppen försvagas.

Följ ämnen

– Koldioxidhalten i atmosfären stiger snabbare än väntat. I stället för att gå mot ökad kontroll av växthuseffekten är dagens trend precis den motsatta, säger klimatforskaren Corinne Le Quéré vid East Anglia-universitetet i Storbritannien till DN.

Hon är en av författarna bakom en ny studie från The Global Carbon Project. En studie som nu varnar för att medeltemperaturen på jorden stiger snabbare än väntat.

Enligt FN:s klimatpanel IPCC kommer medeltemperaturen troligtvis stiga med mellan 1,8 och 4 grader de närmaste hundra åren, men i värsta fall kan det bli så mycket som 6,4 grader. Värmeökningen hänger samman med koldioxidhalten i atmosfären.

En kraftig ekonomisk utveckling i bland annat Kina och Indien har lett till ökande utsläpp av koldioxid. I dessa länder är energiutvinningen dessutom ofta sämre än i de utvecklade industriländerna, något som blir ett globalt problem att ta tag i.

– Vad det handlar om i framtiden, det är ju att först få utsläppen att stagnera och sen att minska, säger Erland Källén professor i meteorologi vid Stockholms universitet till Ekot.

Oväntad försvagning

Men det är bara en av förklaringarna till den ökande halten koldioxid i atmosfären. Forskarna har nu upptäckt att naturen inte längre förmår ta upp koldioxidutsläppen i lika stor utsträckning som tidigare. Siffran har sjunkit från 57 procent till 55 och försvagningen har skett under 2000-talet, skriver DN.

– Resultatet var helt oväntat. Först i slutet av detta sekel hade vi förväntat oss att se denna försvagning, säger Corinne Le Quéré.

Enligt Erland Källén måste vi lösa problemet med klimathotet de närmaste fem till tio åren. Han menar att det krävs att man kan arbeta internationellt med att lösa frågan, och att vi måste stötta varandra.

Erland Källén tror att även Kina och Indien kan ha råd att arbeta med utsläppshandel för att efffektivisera energiproduktionen.

– Jag tror att de kommer att få det i framtiden, men det beror mycket på hur vi i den utvecklade världen agerar. Självklart är tillväxtmål i konflikt med effektivare energiutnyttjande och minskning av utsläppen, säger han till Ekot.

Följ ämnen i artikeln