Hundarna levde i sin egen avföring

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-09-21

Vanvårdades i flera år i Värmdövilla

Igår slog polisen till mot en villa på Värmdö. Där hittade man 146 vanvårdade småhundar.

– Det här är det värsta jag har upplevt. Det var hundskit överallt, säger Robert Öjermark som är miljöinspektör och huvudansvarig för djurskyddet i Värmdö kommun till aftonbladet.se.

Klockan 21 på tisdagskvällen slog polisen till mot uppfödaren. 146 yorkshireterriers och taxar hittades i villan på Värmdö.

– Det var en hemsk syn. Stanken var överväldigande. Det luktade ammoniak och hundskit i huset. Det fanns inte en ren fläck att sätta foten i. Det var hundskit överallt.

Den kvinnliga uppfödaren är känd av kommunen sedan tidigare. Grannarna har klagat i åtta år. I november 2002 återkallade Värmdö kommuns miljö- och byggförvaltning kenneltillståndet och förbjöd vidare hunduppfödning i fastigheten. Men det hjälpte inte, tvärtom förvärrades problemet, enligt Robert Öjermark.

När kommunens tjänstemän i tisdags försökte inspektera kvinnans bostad släpptes de inte in och då begärde de handräckning från polisen.

– När vi hotade med att hämta låssmed så släppte hon till sist in oss.

Uppfödaren är dömd till ett vite om 50 000 kronor och ett om 100 000 kronor.

– Utöver det är hon dömd att betala 20 000 kronor i vite per månad tills dess verksamheten upphört.

Ännu har dock uppfödaren inte betalat något vite utan har istället valt att överklaga beslutet.

Några kommer avlivas

Hundarna är nu i Hundstallets vård. Miljö- och byggförvaltningen har fattat beslut om ett omedelbart omhändertagande.

– Vi har möjlighet att ta emot 200 hundar så nu börjar det bli på bristningsgränsen. Som tur är rör det sig om små hundar så några kan sitta tillsammans, säger Ulf Uddman som är ordförande i Svenska hundskyddsföreningen och styrelseordförande för Hundstallet till aftonbladet.se.

Hur mår hundarna nu?

– De flesta mår efter omständigheterna bra. Vi tror att några kan komma att avlivas på grund av sjukdom men det rör sig bara om en handfull av dem.

Vad gör ni nu för att hjälpa hundarna?

– Nu får alla en indviduell veterinärbesiktning. De är ur rent skötselhänseende grovt eftersatta. Vi badar dem, klipper dem och ger omsorg.

Nu är det upp till länsstyrelsen att fatta beslut om hundarna ska omplaceras eller om ägaren ska få dem tillbaka. Den processen brukar ta mellan två till fyra veckor enligt Bodil Sköneberg som är länsveterinär vid länsstyrelsen i Stockholm.

– Vi går igenom bakgrunden och brukar också i regel ge djurägaren möjlighet att yttra sig. Om vi fastställer beslutet brukar det gälla med omedelbar verkan och det innebär att djuren säljs och ägaren kan då inte få tillbaka djuren vid ett eventuellt överklagande.

Om hundarna säljs kommer polismyndigheten sköta om försäljningen.

Susanna Vidlund