Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Trots tystnaden fortsätter kampen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-12

Budskap om protester
sprids nu på sedlarna

Miljonprotesterna på Teherans gator för ett år sedan.

För ett år sedan fylldes Teherans gator av hundratusentals demonstranter och rop på omval skallade över hustaken.

Regimens svar var brutalt och rösterna från Iran tystnade. Men kampen fortsatte i det dolda.

– Demonstrationerna var bara en sida. Budskapet sprids nu på nätet och genom meddelanden på sedlar, säger bloggaren Potkin Azarmehr.

Iranska sedlar med politiska budskap och bilder. Längst upp till vänster syns en bild av Neda Agha-Soltan som sköts till döds under en demonstration.

När Irans sittande president Mahmoud Ahmadinejad omvaldes efter en jordskredsseger för ett år sedan fick oppositionen nog. Anklagelserna om valfusk växte till en störtflod av protester.

Fängslade demonstranter

Teherans gator fylldes av grönklädda demonstranter som krävde reformer och ett nytt politiskt styre. Protesterna rasade i månader och regimens svar blev hårt.

För att hantera den värsta krisen sedan 1979 fängslades och torterades demonstranter samtidigt som utländska journalister utvisades och myndigheterna ströp internettrafiken och telefonnätet.

Efter några månader mattades demonstrationerna av och bilder från demonstrationer syns nu sällan i medierna. Men inom Iran fortsätter oppositionen sin kamp.

Hård kamp på nätet

Politisk grafitti syns på väggarna i Teheran och protestbudskap skriks från hustaken nattetid. Dessutom fortsätter kapprustningen på internet.

Mer än 22 miljoner iranier använder internet och på nätet pågår en intensiv katt och råtta-lek där oppositionen gör sitt bästa för att föra ut information ur landet medan regimen försöker hindra flödet.

Med avancerad programvara filtreras internettrafiken och särskilda cyberpoliser jagar oliktänkande i chattrum och på sociala nätverkssajter.

Men bloggaren och exiliraniern Potkin Azarmehr säger till Aftonbladet att trycket på internet inte kommer att stoppa rörelsen.

– Twitter och Youtube var en viktig del när folket försökte hitta nya vägar att berätta om händelserna. Men inom Iran handlade det aldrig om Twitter.

Sedlar med propaganda

Den viktigaste kommunikationen är fortfarande den muntliga. Dessutom sprids numera politiska budskap på sedlar. Det är ett effektivt sätt att nå många läsare och samtidigt svårt att spåra avsändaren.

– Sedlar med slogans och bilder är nu så vanligt att regimen förbjudit bruket av dem, berättar Potkin Azarmehr.

Han menar att det viktigaste resultatet av protesterna är att den iranska regimen legitimitet nu är helt borta och att klyftan mellan oppositionen och regeringen är för bred för att överbryggas.

– De håller sig bara vid makten genom rent brutalt förtryck. Protesterna inledde en tankeprocess som upplyst en hel nation.