Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

”Kan ha planerat sin flykt”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-30

Spår i Alms dator visar hur han sökt utlandsresor

FALUN. När Mats Alm påstår att han låg kidnappad i en bagagelucka kan han i själva verket ha planerat en flykt utomlands.

Datatrafik avslöjar att Alm letade efter färjeresor till Tyskland och Danmark.

Åklagarna har sett till att dammsuga mobil- och datatrafik i jakt på sanningen om vad Mats Alm gjorde under de tre dygn som han säger sig ha varit kidnappad.

Det har gett ett gediget resultat som presenterades för rätten i går.

Trots att Mats Alm lämnade plånboken hemma och använde en kontantkortstelefon med ett annat nummer än hans vanliga – lämnade han många elektroniska avtryck efter sig.

Vägen hem spårad

Han kopplade upp sig på internet från sin dator åtskilliga gånger under de tre dygnen. Polisen har på så sätt lyckats följa hans väg med buss från Falun till Stockholm och tillbaka.

På eftermiddagen den 16 september sökte han efter olika färjeturer med bland annat Scandlines till Rostock i Tyskland och Helsingör i Danmark. Han kollade även efter färjor från Stockholm. Dagen därpå letade han vandrarhem i Trelleborg, varifrån båtarna till Tyskland går.

Men något gjorde att han övergav planerna på att åka utomlands och valde att stanna i Stockholm. Där turistade han i Gamla stan, tog kort av Gustav Adolfs kyrka och poserade själv framför kameran i Kungsträdgården.

”Har rätt att ljuga”

Efter det åkte han tillbaka till Dalarna via sitt föräldrahem i Hälsingland där han gömde sin laptop i pannrummet.

Mats Alms advokat Peter Althin tycker inte att åklagarnas bevisning innebär något nytt. Nyckelfrågan, vad som hänt Linda Chen, har de inte lyckats ge svar på.

– En tilltalad har rätt att ljuga hur mycket som helst, nu säger jag inte att han gör det. Men bevisbördan ligger på åklagaren. Vi vet fortfarande inte var det hände, när det hände eller hur det hände.

I dag ska Mats Alm berätta sin version

Aftonbladets Linda Hjertén kommer att rapportera direkt med start 8.30.