Politiska problem orsakar vattenbrist

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-20

Medan varje svensk duschar bort tusentals liter vatten om året går miljarder människor törstiga.

Problemet är dock inte alltid att det saknas vatten utan att vattnet inte når fram till de behövande.

Jakob Granit.

På måndag infaller världsvattendagen. Dagen instiftades av FN 1993 som ett sätt att uppmärksamma de människor världen över som saknar tillgång till rent vatten.

Negativ trend

Men trots intensivt arbete dör varje år 3,6 miljoner människor av sjukdomar som kan kopplas till antingen vattenbrist eller förorenat vatten. Och situationen blir knappast bättre, snarare tvärtom.

Enligt Jakob Granit, project director och forskare på Stockholm International Water Institute (SIWI), saknar 1,2 miljarder människor dricksvatten och 2 miljarder saknar tillgång till toalett och bra sanitet.

– Vi är sex miljarder i världen nu och på väg mot nio miljarder. Om vi fortfarande inte har hanterat alla de som inte har vatten i dag så är trenden inte positiv, säger han till Aftonbladet.

Medan vi i Sverige är vana vid bra toaletter och att rent vatten strömmar ur kranen kämpar människor på andra platser för att klara sin dagliga förbrukning.

Politiska svårigheter

För att klara utmaningen krävs innovation och investeringar. Men den stora vattenbristen orsakas enligt Jakob Granit inte enbart av torka och regnbrist utan av politiska svårigheter.

– Det är väldigt få fall globalt där bristen på nederbörd gör att man har problem. Snarare är det bristande förvaltning av vatten som är orsaken. Det finns brist på kunskap inom institutionerna, hos vanligt folk eller hos den privata sektorn.

Värst drabbade är de fattiga. Människor som bor i slumområden tvingas ofta köpa vatten av försäljare som tar 20 till 30 gånger mer för vattnet än vad de rika betalar för vattnet i ledningarna

– Dessutom är vattnet ofta taget i någon närliggande flod och är av dålig kvalitet. Men det finns ingen konkurrens och därför kan de ta vilket pris de vill. Folk måste ha vatten.

Hindras av maktkamp

Investeringar i världens vatten förser de drabbade inte bara med dricksvatten utan även med energi, bättre miljö samt effektivare industri och jordbruk.

Men ofta sätter lokala intressen käppar i hjulet. Jakob Granit berättar att frågan ofta fastnar i politisk och ekonomisk maktkamp.

– Det är makt att ha tillgång till vatten. Rent vatten används därför ofta som politiskt slagträ.

Förutom de ekonomiska och hälsomässiga aspekterna vill Jakob Granit lyfta fram att tillgången till rent vatten i slutändan handlar om värdighet.

– Tänk dig att leva och bo i en miljö där du inte har tillgång till varken toalett eller rent vatten. Det handlar om mänskliga rättigheter. Det är en del av ett mänskligt värde.

Världsvattendagen

Världsvattendagen föddes 1992 vid en FN-konferens i Rio de Janeiro.

Datumet den 22 mars valdes och firades för första gången året därpå.

Fokus i år är att även där vatten finns i stora mängder kand det vara förorenat.

I Sverige uppmärksammas dagen med en seminarieserie på Swedish water house.

Som arrangörer för seminarierna står bland annat Sida, Stockholm International Water Institute och flera FN-organ.

Vid seminarierna tillkännages också vinnaren av Stockholm Water Prize.

ANNONS