Var sjätte laptop paj efter 1 år

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-16

"Om bilar hade byggts lika illa hade vi stått inför en katastrof"

Var sjätte svensk laptop går sönder efter bara ett år, enligt analysföretaget Gartner.

- Hade våra bilar byggts lika illa som de bärbara datorerna hade vi stått inför en katastrof, säger Pontus Jeppsson på tidningen Pc för alla.

"kolla om den är stabil" It-chefen Claes Dahlberg på Acando i Göteborg tipsar datorköpare om hur de ska minska risken för fel på sin nya dator. "Kontrollera att den känns stabil innan du köper den".

Tillverkarnas ständiga kamp för att pressa produktionskostnaderna misstänks ligga bakom problemen.

- En och samma laptop kan ha komponenter från 20 olika leverantörer. Delarna får svårt att fungera ihop, säger Pontus Jeppsson.

Rekordförsäljning

Ofta är det moderkortet eller hårddisken som krånglar. Glappande kontakter, tappade tangenter och spillolyckor är också vanliga.

- Det kan räcka med att man ställer ner maskinen ovarsamt på ett bord några gånger för att den ska ta skada, säger Pontus Jeppsson.

Trots bräckligheten är suget efter nya billiga laptops rekordstort. Försäljningen ökade under andra kvartalet i år med nio procent: 147720 såldes, enligt it-Research.

Testa den grundligt

- För att inte tappa mark mot konkurrenterna tror jag tillverkarna ibland tvingas släppa modeller som inte är ordentligt testade, säger Pontus Jeppsson.

It-chefen Claes Dahlberg på Acando i Göteborg har som uppgift att hålla liv i företagets alla 700 laptops.

- Vill du minska risken att få fel dator ska du kontrollera att den känns stabil innan du köper den. Prova om chassit tål lättare belastning och lyft datorn i ena hörnet och känn efter hur stadig den är, säger han.

Så undviker du att din dator kraschar

Gösta Westling

ANNONS