Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bernhard, Bernt

Pierres lön: 3 000 kronor i månaden

Publicerad 2014-10-29

TVINGADES HÅLLA TYST I kvällens ”Uppdrag granskning” berättar Pierre, som vill vara anonym, om de smutsiga anställningsavtalen för telefonförsäljare.

Pierre jobbade som telefonförsäljare – men hade all anledning att hålla tyst.

Om han berättade om sin provisionsbaserade lön på 3 000 kronor riskerade han vite på en kvarts ­miljon.

– Vår målsättning har ­varit att ha avtal som är så tydliga som möjligt, säger vd:n Dennis Karlsson i kvällens ”Uppdrag granskning”.

För andra veckan i rad tittar SVT:s ”Uppdrag granskning” i kväll närmare på den otrygga arbetsmarknaden, där lönerna ofta ligger långt under miniminivån i kollektivavtalen.

I programmet får vi träffa Pierre, som jobbat som telefonförsäljare på Speaker i Stockholm.

Under anställningsintervjun fick han veta att det ­inte fanns någon grundlön, men med rätt attityd kunde det bli upp till 50 000 kronor i månaden i provisions­baserad lön.

– Så det var liksom drömmen. Men det var inte sant, säger han i programmet.

Fick inte spridas

Pierre fick i stället ihop 3 000 kronor för en månads heltidsarbete. Helt enligt hans anställningsavtal.

Ett avtal som han inte fick ta med hem och fundera över eller visa för någon annan­.

I kontraktet stod det nämligen att han omedelbart skulle tvingas betala minst 250 000 kronor i vite om han bröt sekretessen och spred informationen i avtalet till utomstående.

– Jag vet inte var man skulle­ få pengarna ifrån. Jag tänker att jag hellre sitter i fängelse än att jag skulle betala­ de här pengarna, säger­ Pierre i programmet.

”Försökt vara tydliga”

Speakers vd Dennis Karlsson säger att en del företag inom telemarketingbranschen tidigare har kriti­serats för att sakna anställningsavtal helt.

– Och då har vi försökt gå den andra vägen och vara så tydliga som möjligt. Och då kanske det har blivit så att vi kanske har varit lite över­tydliga eller fått med för mycket helt enkelt. Men vår målsättning har varit att ha avtal som är så tydliga som ­möjligt för att inte få några miss­förstånd, säger han i ”Uppdrag granskning”.

Fotnot: Pierre är ett fingerat namn.