Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Sverige utvisar eritreansk diplomat

Publicerad 2014-09-05

Sverige har beordrat förstesekreteraren vid diktaturen Eritreas ambassad att lämna landet, erfar TT.

Diplomaten fick 48 timmar på sig att lämna landet.

– Du får prata med UD, säger en person på Eritreas ambassad till Aftonbladet.

– Jag kan bekräfta att en utländsk diplomat har blivit ombedd att lämna landet, men jag kan inte gå in på anledningen, säger UD:s kommunikationschef Charlotta Ozaki Macías till TT.

UD har också som policy att inte säga vilket land en utvisad diplomat kommer ifrån.

”Skälet oklart”

TT har däremot flera av varandra oberoende källor som bekräftar att det rör sig om den eritreanske förstesekreteraren.

– Det har varit på gång länge att en eritreansk diplomat skulle utvisas, säger en källa mot löfte om att vara anonym.

Att diplomater utvisas hör inte till vanligheterna.

Det är oklart vad skälet till utvisningen är. Diplomater kan inte ställas till svars för brott, däremot förklaras persona non grata, icke önskvärda, och utvisas.

När Aftonbladet når Eritreas ambassad vill de inte svara på några frågor om utvisningen.

– Du får prata med UD, säger en kvinna som inte vill uppge sitt namn.

”Tvingas till extraskatt”

Många svensk-eritreaner vittnar om hur ambassaden pressar dem att betala en särskild exilskatt på två procent av inkomsten – annars får de inte ID-handlingar, deras anhöriga i hemlandet råkar illa ut, hävdar de.

Ambassaden beskylls också med jämna mellanrum för att spionera på svensk-eritreaner som är kritiska till den mycket stränga diktaturen, i Sverige kanske mest känd för fängslandet av svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak.

"Gläder mig"

Den svensk-eritreanske riksdagsledamoten Arhe Hamednaca (S) välkomnar utvisningen.

– Jag gläder mig åt det här. Det är ett väldigt, väldigt bra beslut, säger han.

Han pekar ut diplomaten som en nyckelperson på ambassaden som ytterst ansvarat för flyktingspionage i hela Norden.

Arhe Hamednaca passar samtidigt på att kritisera den svenska regeringens tysta diplomati gentemot Eritrea, som han nu hoppas ska avslutas.

– De enda som tjänat på den tysta diplomatin har varit diktaturen i Eritrea, säger han.

Arhe Hamednaca hoppas att fredagens beslut är första steget mot att stänga ned den eritreanska ambassaden i Sverige helt och att det ska leda till liknande beslut inom EU.

Tydlig signal

Enligt honom är Eritreas beskickning ingen ambassad i egentlig mening, utan ett verktyg för att terrorisera demokratiska krafter.

– Och för att samla in pengar på olika sätt för att regimen ska överleva. Det här är en tydlig signal att Sverige inte är en plattform för en tyranni, tillägger han.

Arhe Hamednaca tillägger att han har svårt att se att beslutet påverkar utsikterna för Dawit Isaak att släppas fri.

– Jag hoppas bara att han är vid liv.

– Det fanns inga möjligheter till diskussioner med den här regimen. Den har stängt dörren för länge sedan och har deklarerat att den inte pratar med Sverige.

"Utvisa en diplomat"

Utvisningen av en enskild diplomat är en av de skarpaste markeringarna som den svenska regeringen kan använda sig av och det är väldigt ovanligt, enligt Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.

– Den svenska regeringen signalerar att relationerna till Eritrea är ansträngda och att denne diplomat eller någon annan diplomat har betett sig på ett sätt som inte är acceptabelt enligt svenska normer, säger Jan Hallenberg.

– Steg ett är att utvisa en diplomat, steg två att utvisa flera, steg tre utvisa hela ambassaden och steg fyra att säga upp de diplomatiska förbindelser. Men de här sista stegen, då är det förberedelser för krig och det kan det ju inte vara frågan om.

Han menar att det antagligen har någon form av koppling till Dawit Isaak.

– Min gissning är de på något sätt spionerat eller motverkat andra eritreaner som finns i Sverige eller möjligt vid den här Free Dawit Isaak-gruppen. Men det är ju bara en gissning.

Och hur detta påverkar möjligheterna för frigivandet av Dawit Isaak är enligt Jan Hallenberg svårbedömt i dagsläget eftersom UD inte berättar orsaken bakom utvisningen.

TT-Aftonbladet