”Han var min bäste vän”

Publicerad 2014-06-15

Adam Griffiths jobbar på Gränna flygfält och träffade professorn och piloten. – De var pigga och glada och skulle ut och ha trevligt, säger han.

Medan sommargäster i Gränna hamn såg på lyftes den tyske fritidspilotens kropp av från räddningsbåten.

Samtidigt – några mil söderut – satt hans änka och grannar kvar i sommarstugan.

– Han var en jättefin man. Han var min bästa vän, säger den 77-årige grannen.

De hade tillbringat somrarna tillsammans i Sverige i flera år.

De var bästa vänner och skulle på söndagen ha flugit tillsammans på en dagstur till Hannover.

Så blev det inte.

Allting förändrades på Vättern i lördags.

På lördagseftermiddagen lyfte den 70-årige tyske fritidspilotens plan från Feringe flygfält söder om Värnamo. Han hade en annan vän med sig från Tyskland. Det var en jämnårig professor som behövde flygtimmar för att få sitt flygcertifikat. Det var professorn som skulle flyga.

– De var pigga och glada och skulle ut och ha trevligt. Det var perfekt väder för det också. Han sa att de skulle landa på några småsjöar och så skulle de vidare mot Vättern, säger Adam Griffiths, 32.

Han arbetar på flygfältet och blev en av de sista som såg fritidspiloten i livet.

Simmade i två timmar

De flög österut och har setts landa åtminstone på sjön Flåren – innan de flög norrut mot Vättern. Exakt vad som hände då är oklart. Enligt vad professorn har berättat för fritidspilotens fru lyckades de landa på Vättern – men då kom vågorna.

– Han berättade att de landade på vattnet och körde framåt. Men det blåste väldigt hårt så de föll över, säger grannen som återberättar det professorn har berättat för frun.

Han fortsätter:

– Professorn är duktig på att simma. Han simmade en liten bit men märkte att min vän inte var med honom. Han vände om och såg då min vän ligga med ansiktet neråt i vattnet.

Efter det simmade professorn i två timmar i det 13 grader kalla vattnet. Han skulle hämta hjälp. Men när han kom fram till stranden vid tv-bonden Gunnar Petterssons gård så var det redan för sent – fritidspiloten hittades död i vattnet norr om Visingsö på söndagskvällen.

Ensam på tåget hem

Vi träffar den 77-årige grannen utanför fritidspilotens blå sommarstuga söder om Värnamo. Han och hans fru har stannat hos änkan det senaste dygnet.

Det är en naturskön plats precis vid strandkanten. Här har de flugit tillsammans flera gånger. Under söndagen skulle han och fritidspiloten flyga till Hannover och lämna av professorn. Men planerna ändrades.

I går eftermiddag satte sig professorn på ett tåg och åkte själv hem till Tyskland.

– Det är jättefint här, men inte i det här ögonblicket, säger den 77-årige grannen.

ANNONS