Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Källa: Missbruk av bonuspoäng inom Säpo

Publicerad 2014-10-19

Kriminalvårdare och gränspoliser tjänar bonuspoäng på utvisningsresor som de sedan använder för privata semesterresor.

Även Säpos livvakter missbrukar systemet, erfar Aftonbladet.

– Speciellt de som bevakar kungafamiljen som ju reser väldigt mycket, säger en poliskälla.

Aftonbladet kunde i går berätta att Kriminalvårdens transporttjänstpersonal och gränspoliser under utvisningsresor samlat på sig bonuspoäng som sedan använts privat.

– För den som reser mycket - och det gör den här personalen hela tiden - blir det massor av poäng. Det går att åka business class till Dubai med sin familj och bo på femstjärnigt hotell i en vecka. Bonusen ger en extra guldkant på tillvaron, uppgav en källa i samband med avslöjandet.

Granskningen av Kriminalvårdens transporttjänstpersonal och deras utvisningsresor inleddes under fredagen av Sveriges Radios "Kaliber", som avslöjade att de anställda passade på att kombinera resorna med privat semester.

Hovets livvakter ”reser väldigt mycket”

Claes Nöjd, ställföreträdande chef för Kriminalvårdens transporttjänst, ville i går inte kommentera de anställdas bonusresor.

Han uppgav att myndighetens resepolicy förbjuder privata uttag av poäng som genererats genom tjänsteresor - och att poängen ska tillfalla myndigheten. Om detta någonsin skett kan han inte svara på.

– Eftersom vi inte kan kontrollera det är det tjänstemännen som måste redovisa det här i så fall, sa Claes Nöjd.

Men det är inte bara gränspoliser och kriminalvårdare som skor sig på tjänsteresor. Enligt Aftonbladets källor är fusket med bonusresor utbrett även inom Säkerhetspolisens personskyddsverksamhet.

– Speciellt de som bevakar kungafamiljen som ju reser väldigt mycket, det genererar mycket poäng, säger en poliskälla.

Fler resor än de officiella

Kungafamiljen reste väldigt mycket under förra året. Bland annat var kungen på scoutsammankomster i Mexiko, Japan och USA. Det genomfördes ett officiellt statsbesök i Kroatien i april. Flera från hovet var i Holland och Carl Philip var bland annat i Sydkorea.

Kronprinsessan var i Ryssland och sedan i London med prins Daniel. Samma månad var kungen på ännu en scoutsammankomst i Paris.

De officiella resorna, varav ovanstående är några exempel från 2013, är redovisade i hovets årsberättelse men de privata resorna finns inte med i dokumentet.

– De resorna kommenterar vi inte. Privata resor är privata resor, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

På samtliga resor, såväl officiella som privata, åker livvakter från Säpo med.

Aftonbladets poliskälla uppger att många inom hovets personskydd skrutit och berättat om hur mycket bonuspoäng de tjänat och att de sedan använt dem privat:

– De åker sedan med sina familjer på privata semesterresor, så har det alltid varit.

”Ska anmälas och utredas”

Mark Vadasz på Säpos informationsavdelning berättar att Säkerhetspolisen har regler för bonuspoäng.

– Jag vet inte exakt hur regelverket ser ut hos oss men mig veterligen finns det skatteregler som styr detta och det är en självklarhet att de regler som finns ska följas, säger han.

Poängen ska inte användas privat, enligt Säpo.

– De ska tillbaka till myndigheten för att spara in på resekostnader, säger Mark Vadasz.

Vad innebär det om folk bryter mot reglerna som nu verkar vara fallet?

– Det innebär att det ska anmälas och utredas. Sedan får man ta ställning till konsekvenserna om ett eventuellt brott mot regelverket har begåtts.