Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Turkiet bombar kurder istället för Islamiska staten

Hotar fredsprocessen

Kurder vid gränsen mellan Turkiet och Syrien ser röken stiga från Kobane. Förband från den syriska kurdiska armén, YPG, slog i går tillbaka IS försök att ta över staden - men utan hjälp ser framtiden mörk ut.

När Turkiet till slut bombade var måltavlan inte Islamiska staten utan de egna kurderna.

Samma kurder som man senaste två åren försökt mäkla fred med.

Ännu ett bevis på hur inbördeskriget i Syrien spillt över på grannländerna och hotar att starta nya krig.

I veckor har kurderna i Turkiet krävt att landets regering ska ingripa för att rädda staden Kobane på andra sidan gränsen från att falla i Islamiska statens händer.

Även USA har legat på hårt för att få Turkiet att angripa IS. USA vill inte ägna sig åt att försvara enstaka städer utan hellre bomba strategiska mål som på sikt kan knäcka gruppen. Exempelvis deras oljekällor.

Men Turkiet har vägrat och tvingat USA att i elfte timmen lägga sin kraft på Kobane.

Regimen i Ankara betraktar de syriska kurderna och landets egen kurdiska befolkningen som ett större hot än Islamiska staten. Eftersom IS slåss mot kurderna gör de egentligen Turkiet en tjänst. IS gör det svårare för kurderna att hålla liv i sin dröm om att bilda en kurdisk stat, ett Kurdistan av områden i Irak, Syrien, Turkiet och Iran.

Förebild

De slår också sönder den autonomi som de syriska kurderna lyckats skapa i sitt område och som kan bli en förebild för PKK.

Kurderna i Turkiet har demonstrerat mot att regeringen inte låtit dem skicka vapen och förstärkningar över gränsen för att hjälpa sina kurdiska bröder i Syrien. Demonstrationer som utvecklats till kravaller med många döda.

Nu har Turkiet även börjat bomba områden som kontrolleras av den kurdiska gerillan PKK. Detta sedan kurder ”trakasserat” turkiska militärposteringar.

Så efter veckor av vädjanden om att slåss mot IS har Turkiet valt att istället slå till mot sin egen minoritetsbefolkning.

Det innebär att den fredsprocess som inleddes för två år sedan är i fara. PKK och Turkiet har utkämpat ett långvarigt inbördeskrig med 30 000 döda. President Tayyip Erdogan har lovat att han ska fixa fred med kurderna genom att ge dem större rättigheter, om än inte självständighet.

Hotad

PKK-ledaren Abdullah Öcalan som sitter i turkiskt fängelse har i sin tur lovat att PKK inte ska använda våld för att få igenom sina krav. Sedan dess har en trevande fredsprocess pågått som bland annat lett till att PKK:s gerillakrigare dragit sig tillbaka till baser på andra sidan gränsen i Irak.

Bombningarna och de många döda kurdiska demonstranterna gör att de fredsprocessen är hotad. Följderna av inbördeskriget i Syrien kan bli att PKK åter tar upp vapnen mot Ankara.

De båda sidorna har anklagat varandra för att vara lika goda kålsupare som Islamiska staten trots att IS i grund och botten är en gemensam fiende.

Erdogan har visserligen haft nytta av IS som instrument för att slå mot de syriska kurderna och för att få Syriens diktator Bashir al-Assad störtad. Men Turkiet vill inte veta av den extrema form av islamism som IS står för. Följden av IS framgångar har dessutom blivit att Assad sitter säkrare än någon gång sedan inbördeskriget inleddes. Hellre en brutal diktator vid makten än extrema islamister, resonerar de flesta grannländerna och västvärlden.

Krossa IS

Genom att vara passiva mot IS vill Turkiet försöka pressa den USA-ledda koalitionen mot IS att inte bara bekämpa Islamiska staten utan även störta al-Assad. Något Obama inte vill gå med på. Enda skälet till att han överhuvudtaget är beredd att blanda sig i inbördeskriget är för att krossa IS.

Den kaotiska situation som kriget i Syrien skapat gör att många av länderna som ingår i USA-koalitionen har delvis motstridiga intressen. Det gör kampen mot IS svårare och mindre effektiv.

Lite i skymundan har IS ryckt fram i Anbarprovinsen i Irak och står nu bara några mil från huvudstaden Bagdad.