Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Kravet: Stäng flera reaktorer nästa mandatperiod

Publicerad 2014-06-01

Forsmarks kärnkraftverk

GÖTEBORG. Energifrågan kan bli en svår nöt att knäcka för en rödgrön regering.

De gröna går till val på att minst två kärnkraftsreaktorer ska stängas under nästa mandatperiod.

Kravet, som man drivit tidigare, skrevs i dag in i partiets valmanifest som ska ligga till grund för eventuella regeringsförklaringar.

I dag avslutas Miljöpartiets kongress på Svenska mässan i Göteborg med att ombuden tar ställning till hur partiets valmanifest ska se ut. En fråga som väckt stort intresse är den om energin. I dag röstade ombuden igenom att manifestet ska innehålla ett krav på att "flera gamla kärnkraftsreaktorer ska stängas" under kommande mandatperiod.

Kravet skrivs in i manifestet

Det var en hårdare skrivning än vad partistyrelsen hade föreslagit från början, i ursprungsförslaget. Där stod det vagare "kärnkraft ska avvecklas". Men redan innan kongressen inleddes hade MP-ledningen gått med på ett jämkningsförslag. Kravet var inte nytt, språkröret Åsa Romson har tidigare sagt att partiet ser förutsättningar för att stänga minst två reaktorer. Men i dag bestämdes alltså att ett skarpt krav ska finnas med i manifestet, som ligger till de grund regeringsförhandlingar MP hoppas på efter valet.

Utöver att flera reaktorer ska stängas under 2014-18 står det också att användingen av fossila bränslen ska minska kraftigt och att förnybara energikällor kan byggas ut. MP har som mål att Sveriges energisystem ska vara helt förnyelsebart år 2030.

Spricka mellan S och MP

Miljöpartiet har sagt att man vill regera ihop med Socialdemokraterna efter valet i höst. Men när det gäller energifrågan står man långt i från varandra.

S har ett kongressbeslut på att kärnkraften ska avvecklas, men bara i en takt som inte riskerar äventyra jobb eller välfärd. S-ledaren Stefan Löfven har sagt att han vill se en blocköverskridande överenskommelse om energin och att det hela ska inledas med att framtidens behov utreds.

Romson: "Stänga ned under ordnade former"

I dag talade Åsa Romson på kongressen. Efteråt kommenterade hon hur partiet nu står i kärnkraftsfrågan.

– Vi vill under ordnade former stänga ned den svenska kärnkraften i Sverige. Att skjuta besluten på framtiden tror vi är en farlig väg, vi tror det är bättre för svensk energipolitik att få tydligare spelregler men att se verkligheten i vitögat, säger hon.

Hon nämnade att OKG-gruppen, som äger och driver tre reaktorer i Oskarshamn, börjat avisera att det inte längre är motiverat att göra så stora säkerhetsinvesteringar i kärnkraftverken–

– Framför allt med tanke på att det i dag är billigare med förnybar energi, säger Romson.

Följ ämnen i artikeln