”Finländare beskrivs som alkisar”

Uppdaterad 2014-07-01 | Publicerad 2014-06-30

Populär barnboksförfattare anmäls för diskriminering

I en bilderbok för barn ligger alkoholisten Heikki i ett buskage med en säck ölburkar.

Nu anklagas tecknaren Gunna Grähs för att diskriminera finländare.

– Jag vill inte att mitt barnbarn ska få den här boken i sina händer, säger Sirpa Lamminpää, 69, till Aftonbladet.

Sirpa Lamminpää, 69, flyttade från Helsingfors 1976. Om två veckor ska hennes tredje barnbarn födas i Sverige. Nu har hon ledsnat på att finländare utpekas som alkoholister och bråkmakare.

– Det känns inte bra. Tänk själv om dina förfäder skildrades så här. Jag vill inte att mitt barnbarn ska få den här boken i sina händer, säger Sirpa Lamminpää.

Hon har gjort en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Som exempel tar hon bilderboken Dino och lille Kurre av författaren Gunna Grähs, där en av karaktärerna är alkoholisten Heikki.

"Jag kan inte förstå hur den här boken har genomgått granskning som barnbok. Har man rätt att beskriva en folkgrupp som alkisar i en barnbok utan att någon reagerar?" skriver Sirpa Lamminpää.

Gunna Grähs svarar att hon ser Heikki som svensk. En andra generationens arbetskraftsinvandrare och Hammarbyfan som är sjukpensionär och ibland dricker för mycket öl.

– Kanske är hon lika arg över att hitta en ölgubbe i en barnbok. Det finns bara en sak som gör honom till finne och det är namnet, men i mina ögon är det mer en fråga om klass än nation, säger hon och tillägger att människan Heikki ligger henne varmt om hjärtat.

”Ärligt och arbetsamt folk”

Enligt Sirpa Lämminpää skäms barn med finsk bakgrund över hur Heikki skildras. Hon oroas över bilden av finländare som förmedlas till barnen.

"De vet inte att vi är ett ärligt och arbetsamt folk. Och inte minst, hur känner de finska barnen som läser boken i skolan eller med kompisar när finländare blir utpekade som alkisfyllon", skriver hon.

Hon tycker det är olämpligt eftersom det handlar om barnlitteratur. Medan vuxna kan hantera det är barn mer känsliga.

– Det var några år sedan den kom ut och redan då tyckte jag att det var obehagligt att barnen ska läsa det, säger hon.

Hon har skrivit till både författaren och förlaget Alfabeta men har inte fått något svar.

Finsk ilska

Tecknaren Gunna Grähs har skrivit och illustrerat en mängd barnböcker sedan 1982 och har tagit hem flera litteraturpriser.

När bilderboken gavs ut 2007 följde en debatt om det finska fyllot. Gunna Grähs fick ett telefonsamtal från en journalist på finska YLE:

”Har ni då int egna fyllon och stoppa i era böcker. Måst ni då ta våra?” enligt Anneli Jordahl på Aftonbladet Kultur.

Enligt en färsk forskningsstudie av universitetslektorn Antti Ylikiiskilä vid Stockholms universitet är bilden av sverigefinnar och finländare stereotyp och negativ i svenska läroböcker. De förknippas ofta med alkohol, bråk och en tidig, våldsam död.

– Visst finns det en gammal bild av finländare som knivbeväpnade fyllerister men frågan är om den är aktiv i dag i film och romaner. Jag är inte helt säker på det, säger Gunna Grähs. Om den lever kvar i svenska läromedel, som forskningen tycks visa, så är det bedrövligt. Men jag vill inte vara utan Kaurismäkis filmer, Alakoskis böcker och jag vill kunna gestalta en ölgubbe även om han heter Heikki.

"Känner sig mindervärdiga"

Sirpa Lamminpää önskar att DO tar tag i saken.

"Jag och många med är jätteledsna. Jag vill inte att mina barnbarn får den här boken i handen och känner sig mindervärdiga som minoritet i landet där man har blivit född", skriver hon.

Hon tycker att Heikki kunde ha fått heta Roger eftersom vi är i Sverige.

– Det är ju känt att finländare dricker en del. Det gör svenskar också men det kommer inte ut i barnböcker, säger Sirpa Lamminpää.

– Det är ett bra ansvar för henne som mormor att berätta om sin finska arbetarhistoria. Men först måste hon jobba hårt för att kunna definiera Heikki som just finne. Fyllan är verkligen internationell och svenskar hör också till vodkabältet, svarar Gunna Grähs.

Hon tror inte att boken kommer ut i ny utgåva, men om det blir aktuellt ska hon ta sig en funderare.

– Kommer frågan ska jag tänka på det, för vem vill såra människor? Men jag är rädd om min gestalt och har jobbat hårt för att göra honom till en go och begriplig snubbe, säger Gunna Grähs.