M-topp hävdade att lagen tillförsäkrar lönerna

Publicerad 2014-05-20

I en skoldebatt i Leksand hävdade EU-kandidaten Carl-Oskar Bohlin (M) att ”svensk lag tillförsäkrar en lön om minst 24 500 kronor”.

Vilket strider helt med den svenska modellen.

– Jag tycker att det är fruktansvärt allvarligt, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Alla åtta riksdagspartier och Piratpartiet deltog i en skoldebatt på Leksands gymnasium i Dalarna i torsdags.

Under slutpläderingen överraskade EU-kandidaten Carl-Oskar Bohlin alla:

– Låt oss hålla oss till fakta. En utländskt byggarbetare som kommer hit och jobbar och är utstationerad i Sverige är enligt svensk lag tillförsäkrad en lön om minst 24 500 kr i månaden. Det är vad Vänsterpartiet och Socialdemokraterna försöker misstänkliggöra och beskriva som slavlöner.

”Ska företräda Sverige”

Grejen är bara att det inte finns någon svensk lag som tillförsäkrar lönerna. Bohlin, Moderaternas fjärde namn på listan till EU-parlamentet, uttalande strider snarare helt mot den svenska modellen.

Fackförbundet Byggnads ordförande, Johan Lindholm, reagerar starkt på hans slutplädering.

– Jag tycker att det är fruktansvärt allvarligt att en ledande företrädare som står högt upp på Moderaternas EU-lista inte kan någonting om hur svensk arbetsmarknad och den svenska modellen, säger han.

Enligt Lindholm är det grundläggande kunskaper att lönerna sätts av arbetsmarknadens parter:

– Hela poängen med den svenska modellen är ju att det inte är lagstiftning som sätter löner. Det vore en katastrof om en person med den låga kunskapen om kollektivavtal kommer in i parlamentet och ska företräda Sverige.

Menade något helt annat

Carl-Oskar Bohlin vill till en början inte kännas till vid sitt citat.

– Jag sa så här att man är tillförsäkrad de villkor som gäller på svensk arbetsmarknad för en byggarbetare. Enligt svensk lag är du tillförsäkrad gällande miniminivå i nationellt kollektivavtal.

Du sa i din slutplädering att en utländskt byggarbetare som kommer hit och jobbar och är utstationerad i Sverige är enligt svensk lag tillförsäkrad en lön om minst 24 500 kr i månaden. Fast det finns ingen sådan svensk lag?

– Ja, men det jag menar är att svensk lag tillförsäkrar ju de minimivillkor som gäller i kollektivavtalet. Vi har inte ju inte minimilöner i Sverige för det är jag mycket väl medveten om. Svensk lag tillförsäkrar att nivåerna i gällande nationellt kollektivavtal gäller. Det motsvarar för en byggarbetare 24 500 kronor i månaden.

Förstå du att folk kan missuppfatta dig?

– Jag hade ju ett längre resonemang där jag förklarade den svenska modellen i tidigare skede i debatten och sedan är det möjligt att jag återkom till detta i min slutplädering. Man måste formulera sig någorlunda kortfattat i ett sådant sammanhang.

Attackerar även Byggnads

Måste man inte förhålla sig korrekt också?

– Ja, men det är ju korrekt.

Varför avslutar du med att säga någonting som inte stämmer?

– Jag avslutar med att knyta an till det jag hade sagt tidigare eftersom jag blev angripen.

Oavsett vad du har sagt tidigare, varför väljer man att sammanfatta det som är så fel?

– Nej, men det blir inte fel i ljuset av att hur jag förklarade det tidigare.

Bohlin avvisar även Byggnads kritik.

– Jag har helt koll på hur den svenska modellen fungerar och jag är en stor vän av den. Jag är angelägen om att både Byggnads och Socialdemokraterna låter bli att sprida lögner om att människor kommer hit och på regelbunden basis jobbar för slavlöner och att vi håller på och urholkar den svenska modellen med låglönearbete. Det står i strid med verkligheten.

Följ ämnen i artikeln