Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

De trodde Breivik var homosexuell

Publicerad 2012-05-29

Anders Behring Breivik i rätten under tisdagen.

OSLO. När Breivik flyttade hem till mamma igen för att spela datorspel på heltid blev vännerna oroliga.

De trodde misstänkte att han var deprimerad – eller homosexuell utan att våga erkänna det.

– Han förlorade livsgnistan, säger en av dem.

David Beckham 2003.

De tre män som vittnade i tingsrätten i Oslo i går ingick alla i den närmaste kretsen runt Anders Behring Breivik, 33. De har känt honom sedan skolåren och beskriver honom som en rätt vanlig kille under uppväxten.

– Han har alltid varit väldigt utåtriktad och social. Det var jag som var den inåtvände av oss två, sa bäste vännen som känt terroristen sedan elvaårsåldern.

Självupptagen och fåfäng

Kompisarna gav en rätt samstämmig bild av den unge Breivik som smart, glad och utåtriktad – men självupptagen och fåfäng.

– När han opererade näsan 1999 sa han att det var för att få en mer "arisk" näsa, berättade av vännerna, en 33-årig advokat.

När Breivik 2006 flyttade hem till pojkrummet igen anade vännerna att allt inte stod rätt till.

– Jag trodde han var djupt deprimerad eller kanske homosexuell utan att våga erkänna det, sa den 33-årige advokaten i vittnesbåset.

Tanken var inte långsökt, enligt den gamla skolkamraten.

– Han var alltid väldigt fåfäng och upptagen med sitt utseende. Han kunde vara lite feminin i sitt beteende, lite försiktig och undvikande. Och så använde han smink, puder och sånt. Han sa själv att ha var metrosexuell.

”Har aldrig varit feminin”

– Han kände till att David Beckham kallade sig metrosexuell på den tiden. Dessutom hade han aldrig haft några långa förhållanden. Det betyder i och för sig inte att man är är homosexuell, missförstå mig inte. Det var snarare hans feminina framtoning och hans sminkande.

Kompisarna vittnade utan att Breivik var närvarande. När han slutligen fick komma tillbaka in i salen tillbakavisade han det mesta som sagts:

– Jag var fåfäng fram till 2006, men inte efter det. Det enda smink jag använt är stift för att täcka finnar. Jag har aldrig varit deprimerad. Och jag har aldrig varit feminin.