Detta har hänt

4 november 2010

Publicerad 2011-12-03

Boken ”Den motvillige monarken” kommer ut.

Huvudkällan i boken, Mille Markovic, säger samtidigt att han har bilder på kungen och hans vänner med nakna damer som han avser att publicera.

4 november 2010

Kungen kommer ut från älgskogen och säger att han inte hunnit läsa boken, men att han pratat med familjen och drottningen, och tillägger: ”Vi vänder blad och ser framåt.”

9 november 2010

Första mötet mellan Daniel Webb och Anders Lettström hålls på Oscarsteatern i Stockholm.

8 december 2010

Aftonbladet avslöjar att kungens vänner anlitat den utpekade gangsterledaren Milan Sevo och ”livvakten” Daniel Webb för att få Mille Markovic att dementera allt han sagt i boken. Samt sälja eventuella skandalbilder så att de aldrig skulle kunna publiceras.

7 maj 2011

Aftonbladet avslöjar vad som sades under samtal mellan Anders Lettström och Daniel Webb med uppdrag att närma sig Markovic.

– Blir det då fråga om en ekonomisk lösning är det många som kommer att ställa upp, säger Lettström i ett inspelat samtal i den nya boken ”Den svenske Gudfadern” av Nuri Kino.

19 maj 2011

Dagens Eko återger flera hemligt inspelade samtal mellan Webb och Lettström som bevisar att det funnits en uppgörelse mellan kungens vänner och Webb/Sevo.

20 maj 2011

Nuri Kinos bok ”Den svenske Gudfadern” kommer ut och Milan Sevo berättar om uppdraget från kungens vänner och transkriberingar från några av de hemligt inspelade samtalen återges.

20 maj 2011

Aftonbladet träffar Mille Markovic och får som enda tidning ta del av material som är mycket besvärande för kungen. Även om äktheten inte kan garanteras ger det stöd för att Mille Markovic verkligen har bilder och filmer på kungen.

23 maj 2011

Efter att först ha nekat erkänner Anders Lettström att han anlitat personer med kopplingar till den kriminella världen. Han ber kungen och alla om ursäkt, men hävdar att kungen inte känt till något och att han, Lettström, agerat ensam.

24 maj 2011

Kungen ger en skriftlig kommentar via informationschefen Bertil Ternert: ”Med anledning av de senaste uppgifterna i media vill jag säga att det är bra att vissa klargörande fakta har kommit fram på det här sättet. Jag tar självklart avstånd från all form av förhandling med kriminella.”

Då sades att kungen inte kommer att ge några intervjuer i ärendet.

30 maj

Kungen ger en närmast unik intervju till TT där han förnekar att det finns bilder på honom i komprometterande situationer. Han säger sig inte känna till att några personer från undre världen anlitats för att stoppa uppgifterna i boken. Han säger att Lettströms förtroende är förbrukat.

17 juni 2011

I all hemlighet betalas fakturan från Webb och Sevo för uppdraget. Den är på 500 000 kronor plus moms.

Juli 2011

Journalisten Nuri Kino arbetar med en dokumentär åt SVT:s ”Dokument inifrån” om hur kungens vänner agerat för att motarbeta boken.

28 oktober 2011

Expressen avslöjar att material till dokumentären stulits från Nuri Kinos dator, som blivit kopierad. Tidningen återger samtidigt delar av det stulna materialet i form av bandinspelningar mellan Lettström och Webb.

29 oktober 2011

Aftonbladet berättar om det mejlhot Nuri Kino utsatts för från de som hackat hans dator. Kravet var att han skulle ”upphöra med all fortsatt smutskastning.” Hotet kom redan i juli. Om kravet inte åtlyddes skulle han skandaliseras i media.

November 2011

Dokumentären läggs på is.

Aftonbladet