Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Vårvädret ligger på is

Publicerad 2012-03-30

Försommarvärmen tillbaka först i mitten av april

Våren har checkat ut.

Nu sjunker temperaturen och från skyn faller regn, snö och hagel. I början av nästa vecka finns det risk för frost ända ner i södra Sverige.

Först om två veckor väntas marsvärmen vara tillbaka.

Just nu är vädret ostadigt, med omväxlande blåst, regn, snö och hagel. Klart är i alla fall att temperaturen sjunker tillbaka mot nollan. På måndag eller tisdag blir det som kallast, enligt prognoserna.

– Det blir tre till fem grader dagtid och ett par minusgrader på natten i Stockholm, längre söderut blir det kanske nätt och jämt frost och i norr kan det blir minusgrader även mitt på dagen, säger Martin Hedberg, meteorolog på Klart.se.

Vant oss vid värmen

Det är en markant skillnad mot de temperaturer på över 20 grader som noterats på flera håll i landet tidigare i veckan.

– Det gick väldigt fort att vänja sig vid att det var varmt, men det blir inte jättekallt den kommande veckan. Det är mer i linje med vad det brukar vara i växlingsperioden mellan mars och april, säger Martin Hedberg.

– Om det inte hade varit så varmt som det har varit i mars så hade det fortfarande varit vinter i södra Norrland.

Varmare till påsk

Enligt honom blir det mellan en och tre grader kallare än normalt för årstiden fram till torsdag. Lagom till påskhelgen väntas varmare luft dra in över landet när vinden svänger från nordlig till västlig.

– Det finns en del prognosmodeller som säger att det ska fortsätta vara kallt även över påsken, men jag lutar åt att det blir lite varmare.

I vilket fall som helst dröjer det ytterligare en vecka innan de senaste veckornas värme kan vara tillbaka.

– Det som vi hade i mars var ett stort temperaturöverskott, men den temperaturen kommer att komma tillbaka. Det blir nog någon gång framåt mitten av april, säger Martin Hedberg.