”Papperslösa ska få laglig rätt till vård”

Publicerad 2012-06-28

Miljöpartiet och regeringen i överenskommelse om migrationspolitik

På pressträffen i Rosenbad berättade regeringen och MP om uppgörelsen.

Gömda och papperslösa flyktingar får rätt till vård.

Reformen presenteras av regeringen och Miljöpartiet i dag.

– Det är ett viktigt steg, säger Åsa Romson, som tidigare anklagat regeringen för att dra ut på beslutet, till Aftonbladet.

Regeringen och Miljöpartiet är överens om att gömda och papperslösa personer från den 1 juli nästa år ska ha rätt till subventionerad vård och tandvård.

Barn under 18 år får rätt till fullt subventionerad vård, motsvarande den som asylsökande har.

Vuxna får dock endast rätt till vård som "inte kan anstå", samt mödrahälsovård.

Slår igenom nästa år

– Det innebär att vuxna inte får rätt till preventiv vård. Men det är något vi kommer att jobba för ska förändras i framtiden, säger Åsa Romson.

Förslaget ska nu skickas ut på remiss till myndigheter och organisationer. Man kommer också utreda hur mycket reformen kommer kosta.

Det var i mars förra året som Miljöpartiet och regeringen enades kring överenskommelsen kring migrationspolitiken.

I överenskommelsen utpekades, utöver övergripande principer för migrationspolitiken, ett antal frågor som parterna gemensamt förpliktigar sig att lösa under innevarande mandatperiod.

Regeringen direktsände presskonferensen som inleddes 08.15.

– Diskussionerna kring frågan om vård för papperslösa har nu kunnat omsättas kring en reform, sa migrationspolitiker Tobias Billström.

"Genant för Sverige"

– Det som vi nu har kommit överens om är att gömda och papperslösa ska få laglig rätt till subventionerad vård, motsvarande den vård asylsökande har tillgång till idag, sa socialminister Göran Hägglund (KD).

Han anser att reformen är mycket viktig av flera skäl.

– Sverige har fått kritik av FN:s observatörer, och vi nu kan möta den kritiken. Det har varit genant att Sverige inte har levt upp till lägsta godtagbara nivå för FN.

Han ser också en vinst för dem som arbetar inom vården att få ett tydligt regelverk att arbeta efter.

– Det är också viktigt för vårdpersonal i Sverige som ställs inför svåra etiska frågor i sitt arbete. Det är viktigt med tydliga besked i det sammanhanget.

MP:s påtryckningar gav effekt

Åsa Romson och Gustav Fridolin har tidigare gått ut med stark kritik mot regeringen, som de menade förhalade frågan. De hotade med att dra sig ur samarbetet.

Enligt migrationsminister Tobias Billström (M), har frågan dragit ut på tiden på grund av sin komplexitet, och MP:s påstötningar har haft effekt.

Hur mycket vägde hotet från MP in?

– Det var en väldigt tydlig signal som Miljöpartiet skickade om att man ville se framsteg på det här området, och det uppfattade vi från regeringens sida väldigt tydligt, säger Billström till Aftonbladet.

Hur ser ni på MP i en eventuell framtida alliansregering?

– Det är inte upp till mig som enskilt statsråd att göra sådana bedömningar. Det ligger på partiledarnivå att svara på en sådan fråga. Mitt intryck är Miljöpartiet har varit en intressant samarbetspartner på migrationsområdet. Men jag har inte möjlighet att bedöma möjligheten att utvidga samarbetet.

MP: "viktigt steg"

Åsa Romson:

– Det här var ett väldigt viktigt steg för att verkligen komma till flera av de konkreta punkterna inom ramöverenskommelsen. Det finns flera frågor kvar, och det är både vi och regeringen medvetna om, säger hon till Aftonbladet.

Det handlar dels om papperslösas rätt till skolgång.

– Det handlar också om familjeåterföreningen, där det måste bli tydligt att familjer har rätt att återförenas.

Genomförandet av reformen öppnar dock inte upp för ett framtida regeringssamarbete med alliansen.

– Det ser vi inte som ett alternativ.