Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Ron Paul kom klart sist – men var glad ändå

Publicerad 2012-02-01

Ron Paul i talarstolen.

NEW YORK. Ron Paul kom sist i Florida i natt – men avancerade ändå i jakten på delegater.

– Jag har har gratulerat Mitt Romney till segern och hälsat att vi ses vid de kommande nomineringsvalen, skrockade den libertarianske ikonen under sin valvaka utanför Las Vegas.

Det gick inget vidare för Ron Paul i Florida i natt. Han fick bara sju procent av rösterna och hamnade därmed klart sist.

Men det var väntat. Den 76-årige libertarianen visste att han inte kunde konkurrera med de pengastinna motkandidaterna på den dyra tv-marknaden i  Miami och Tampa och struntade därför i stort sett helt i att föra någon kampanj i solen.

Och kvällen slutade ändå i dur. Med de där sju procenten passerade han Rick Santorum i jakten på delegater och är sammanlagd trea i inför fortsättningen.

– Och det är delegaterna som räknas, slog doktor Paul fast under ett möte med sedvanligt entusiastiska supportrar i Henderson utanför Las Vegas.

”Pengar avgör inte”

Nu hoppas han på nya framgångar i de mer ovissa nomineringsval som följer i Maine, Colorado, Minnesota och just Nevada.

– Då är det övertygelse och entusiasm och det faktum att man tror på nånting som avgör, inte pengar, konstaterade Paul i natt.

Det såg han också till att påminna Florida-vinnaren Romney om.

– Jag gratulerade till segern på telefon alldeles nyss och hälsade att vi ses vid nomineringsvalen, hette det.

Valet – en match i flera ronder

Rond 1: Iowa

Trots klar ledning i opinionsmätningarna i det så kallade ”provvalet” i Iowa blev det platt fall för förre talmannen Newt Gingrich. Och vad som först såg ut som en knapp seger för Mitt Romney visade sig vara en vinst för Rick Santorum med outsidern Ron Paul på tredje plats.

Rond 2: New Hampshire

Det första riktiga primärvalet. Solklar seger för favoriten Mitt Romney. Ron Paul – som anses chanslös i det stora hela – kom tvåa. Tre var Jon Huntsman. Gingrich kom först på fjärde plats. Romney gynnas av att det hela tiden är nya republikaner som gör bra ifrån sig. Han har fortfarande ingen huvudmotståndare.

Rond 3: South Carolina

Meningen var att Romney skulle knyta ihop säcken, men så vägrade han att offentliggöra sin deklaration. När han väl släppte uppgifterna var det för sent. Dessutom visade det sig att han bara betalade 15 procent i skatt. Gingrich vann en solklar seger i delstaten. Var Mitt Romney på väg att tappa greppet?

Rond 4: Florida

Opinionsmätningarna åkt berg- och dalbana. Sista budet är att Romney leder stort efter några bleka insatser av Gingrich i debatterna. Övriga kandidater ligger långt bak i fältet. En seger för Romney avgör inte slaget men gör honom till solklar favorit igen.

Rond 5: Nevada

4 februari är det primärval i Nevada och Maine. Smutskastningen har nu nått så höga nivåer att ledningen för republikanska partiet hoppas på ett snabbt slut på kampanjerna, och att Romney blir partiets kandidat. Men det är långt kvar till ett avgörande – inte förrän tidigast i slutet av mars har Romney lyckats samla ihop de 1 144 delegatsröster han formellt behöver.

Ska kampen sluta före det måste alla övriga kandidater kasta in handduken. Både Gingrich och Ron Paul verkar inställda på att fortsätta ett bra tag till.

Presidentvalet i USA 2012 |
Aftonbladet