Hamburgaren kan vara smittad med avföring

Publicerad 2013-02-16

Kött med livsfarliga bakterier har sålts i Sverige – två barn sjuka

En av landets största tillverkare av hamburgerbiffar, Sven P, har sålt tonvis med hamburgare smittade med livsfarliga bakterier från avföring. I januari insjunknade två barn i matförgiftning och man vet ännu inte hur många som kan ha smittats av ehec-bakterien. ”Det hemska är att det kan ta upp till tio dygn innan det här bryter ut. Många av dem som ätit av köttet kan ju redan ha smittats utan att veta om det”, säger läkaren Stefan Branth

Tonvis med hamburgare smittade med livsfarliga bakterier från avföring kan ha sålts i Sverige.

Aftonbladet kan i dag avslöja en ny köttskandal – som tros ha pågått i flera månader.

Över 60 000 misstänkta ehec-burgare har troligen redan ätits upp av konsumenter i hela landet.

När två barn i slutet av januari insjuknade med matförgiftningssymptom och diarréer under en bandyturnering i Västerås avslöjades den nya köttskandalen.

Där bjöds det på hamburgare som tillverkats av Sven P i Stockholm – en av landets största tillverkare.

Ovanlig smitta

Myndigheternas blickar riktades mot burgarna som inte ska ha varit fullt genomstekta.

Barnen tillfrisknade. Men en analys av rester från måltiden visade att hamburgarna var konta­minerade med bakterier från avföring, kan Aftonbladet i dag avslöja.

– Två barn konstaterades ha drabbats av den mycket ovanliga ehec-smittan. Det är en av de mest allvarliga matförgiftningarna som man kan drabbas av, säger Helena Storbjörk Windahl, enhetschef på livsmedelskontrollen i Stockholms stad som granskar Sven P.

I tidigare fall har smittan lett till döden, berättar hon.

– När man slaktar kött kan det hamna fekala för­oreningar kvar på slaktkropparna, det är alltså bakterier från avföring som har kommit med in i köttet, säger hon.

66 000 burgare

På Sven P tar man larmet på mycket stort allvar.

Enligt företaget härrör det smittade köttet från ett parti på 12 646 kilo nötkött från ett styckningsföretag i Nederländerna.

Under första veckan i oktober förvandlades det mer än tolv ton tunga köttpartiet till 90-gramshamburgare och kebab i fabriken i Stockholm.

Hamburgarna har under vintern sålts i storpack till grossister och detaljister över hela landet. Kebabköttet förpackades i 400-gramsförpackningar som sedan såldes till flera av landets ledande matvarukedjor.

Hur mycket av köttet som ätits upp av konsumenterna under de dryga fyra månaderna det funnits på marknaden är oklart.

– Det handlar om kanske hälften (sex ton, reds anm.), säger Yvonne Björling, vd på Sven P.

Det skulle innebära att över 66 000 av 90-gramsburgarna har ätits upp sedan hösten.

Nu drar företaget till­baka allt kött som finns kvar hos grossister, leverantörer och affärer runt om i hela Sverige.

– För att vara på säkra sidan tar vi tillbaka några batcher före och efter det här partiet. Sammanlagt handlar det om 18 ton, säger Yvonne Björling.

Salmonellaprover

Hon betonar att företaget analyserat köttet enligt konstens alla regler innan det såldes och att det inte är säkert att allt kött är smittat.

– Vi har gjort alla salmonellaprover och alla andra analyser på det här köttet. Men är det tolv ton som kommer in så tar man inte prov på varje liten bit. Man tar ett visst antal prover, säger Yvonne Björling.

På lördagseftermiddagen gick Sven P ut med ytterligare uppgifter om drabbade produkter. Nu återkallas också förpackningar med 150 grams- och 200-gramsburgare, liksom kebabflarn, kebabspett och lövstek som tillverkats under perioden 1 till 5 oktober. Produkterna ska mest ha levererats till grossister.

Produkterna som dragits tillbaka

Fryst hamburgare 90 gram

Marknadsförs under namnet Sven P

Säljs i storpack av grossister – till bland annat restaurangkök, personalmatsalar och skolor

Kebab 400 gram ”Stekfärdiga djupfrysta tunna köttfärsflarn” Marknadsförs under namnet Sven P och säljs av landets största matvarukedjor.

– På leverantörens begäran har vi tagit bort produkten från butik, säger Christine Kullgren, pressansvarig på Coop.

Storförpackningar 150 grams- och 200-gramsburgare, liksom kebabflarn, kebabspett och lövstek. Produkterna har tillverkats under perioden 1 till 5 oktober och ska mest ha levererats till grossister.

Tre Tidigare köttskandaler

Hästköttskandalen

I början av februari briserade nyheten om att färdigrätter i Storbritannien inte innehöll nötkött som det stod på förpackningen – utan hästkött.

Efter det har skandalen växt och spridit sig över hela världen. Bara i Sverige har lasagne och andra färdigrätter från flera varumärken, bland annat Findus och Ica återkallats.

Minst 16 länder har hittills dragits in i skandalen, där hästkött har hittats i produkter som sägs innehålla nötkött och det har blivit en fråga för EU. Krav har höjts på skärpta ursprungsmärkningar och dna-tester av kött.

Oxfilé var färgat fläsk

Tusentals kilo kött som såldes som oxfilé var färgat fläskkött, avslöjade Svenska Dagbladet i oktober 2012. Köttbluffen upptäcktes när en svensk grossist fick tillbaka ett parti ”oxfilé” från en kund. När det testades visade det sig att det var griskött injicerats med mängder av färgämnen.

Livsmedelsverket har gått ut med en varning via EU:s livsmedels- och fodervarningssystem eftersom man misstänker att köttet från kan leda till hälsofara. Köttet spårades tillbaka till den ungerska leverantören Filetto.

Köttfärsfusket:

SVT:s ”Uppdrag granskning” avslöjade vintern 2007 att massor av köttfärs där bäst före-datumet gått ut märktes om och hur gammalt kött maldes ner till köttfärs och såldes till kunderna som färsk. Fusket upptäcktes i flera av Stockholms största Icabutiker och ledde till åtal mot butiker och anställda.