Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Polisens nya spår - lokalvårdare i en vit bil

Publicerad 2013-05-19

Madeleine McCann försvann under en semesterresa till Portugal.

Efter en genomgång av den portugisiska utredningen har brittisk polis fått nya heta tips i jakten på försvunna Madeleine McCann.

Scotland Yard uppger att man nu jagar sex brittiska städare i en vit van.

De beskrivs som "intressanta" för utredningen, uppger tidningen Daily Mail.

Madeleine McCann försvann under en semesterresa till Praia da Luz i Portugal i maj 2007. Flickan var vid tillfället tre år.

Den senaste tiden har den brittiska polisen ägnat åt att gå igenom sina portugisiska kollegors omfattande utredning. Efter genomgången uppger polisen att man hittat flera nya intressanta spår i jakten efter Madeleine McCann och hennes eventuella kidnappare.

Spåret: en vit skåpbil

Tidningen Daily Mail uppger att Scotland Yard har identifierat 12 personer som beskrivs som "intressanta". Bland annat pekar man ut sex brittiska städare som "extra intressanta". Vid tiden för treåringens försvinnande ska städarna ha arbetat nära semesterlägenheterna i Portugal där familjen McCann bodde.

Man har tidigare i utredningen redan fokuserat på städare och hantverkare, men enligt uppgifter till Daily Mail har de sex lokalvårdarna inte hörts av de portugisiska myndigheterna.

De sex britterna uppges ha använt en vit skåpbil och under våren och sommaren 2007 ska de, enligt uppgift, ha åkt runt i Praia da Luz och erbjudit sina tjänster, framförallt till utlänningar.

Jämför med skräckhuset i USA

Scotland Yard är nu angelägna om att portugisisk polis ska öppna upp och fortsätta utredningen.

– Det finns flera personer som borde undersökas närmare, säger Hamish Campbell, chef för Scotland Yards mord- och grova brottsrotel.

Men först måste det fattas ett formellt beslut i Lissabon om att återuppta utredningen. För det krävs nya bevis, enligt Daily Mails poliskällor i Portugal.

Hamish Campbell vid Scotland Yard hävdar emellertid att det är "högst troligt" att den portugisiska utredningen redan innehåller material som kan identifiera en misstänkt gärningsman.

Han berättar för Daily Mail att han tror att Madeleine McCann fortfarande kan vara vid liv och jämför med Ariel Castros skräckhus i USA.

– Titta på ärendet i Cleveland, Ohio (...). Naturligtvis finns det en chans att hon är vid liv, säger han.

Föräldrarna hoppfulla

Madeleine McCanns föräldrar har under utredningen gång fått uppdateringar från polisen.

– De har varit hoppfulla sedan genomgången inleddes och de är nu väldigt positiva till att polisen har upprättat en lista över personer som de tror är av intresse för utredningen, säger en talesperson för familjen.