Aftonbladet sänder live från bärgningen

Publicerad 2013-01-28

Den del av vagnen som kraschade in i bostadshuset i Saltsjöbaden har sågats ner.

I dag ska tåget bärgas.

Aftonbladet sänder live från arbetet.

Natten mellan 14:e och 15:e januari kraschade ett tåg från Saltsjöbanan rakt in i ett bostadshus. Arbetet med att ta bort tåget har dragit ut på tiden efter att det funnits en rädsla att huset ska kollapsa när tåget tas bort.

Nu återstår en vagn att bärga.

Tåget har sågats ner

I fredags började arbetet med att såga ner den del av tåget som trängt in i huset – ett arbete som pågått hela helgen.

– Det har gått enligt plan. Vi har sågat ner tåget inne i lägenheten så att det ligger fritt. Det hade varit svårt att dra ut den utan att förstöra bostaden mer annars, säger Thomas Hedenius, kommunikationschef på tågoperatören Arriva, och berättar att delarna är så små att man kan lyfta ut dem för hand.

Den del av tågvagnen som är kvar går två meter in i fastigheten, men är så frilagd att den ska kunna bärgas utan att fastigheten skadas mer. Huset är också uppstagat.

I dag ska vagnen bärgas – och Aftonbladet sänder live.

– Vi siktar på att vara klara i dag, säger Thomas Hedenius.

Ska lyfta bort vagnen

Under förmiddagen fortsätter man förbereda för lyftet genom att bland annat plocka bort skrot på platsen. Någon gång under tidig eftermiddag kommer lyftkranar och en hjullastare att bärga den kvarvarande tågvagnen.

När bärgningen är klar kommer Arriva tillsammans med experter att undersöka den skadade fastigheten för att se hur den ska byggas upp igen.

Eftersom ändhållplatsen på Saltsjöbanan skadades så svårt i kraschen vet man ännu inte när tågen kommer att kunna köras ända fram.

– Vi kan inte säga det innan tåget är bärgat i sin helhet, det är först då som vi kommer kunna se hur stora skadorna på anläggningen är. Men det kommer säkert att ta minst ett par veckor, sa Karin Crawford vid SL:s presstjänst, till Aftonbladet i fredags.

ANNONS