Södermannen John Svahlstedt dömd i dag

Publicerad 2013-04-09

Våldtäktsmannen fick 4 års fängelse

John Svahlstedt, 65, är en av Sveriges värsta våldtäktsmän.

Södermannen våldtog en ung flicka i sin husvagn.

Nu döms John Svahlstedt, 65, – en av Sveriges värsta våldtäktsmän – till fyra års fängelse.

– Han är besviken och vi kommer med största sannolikhet att överklaga domen, säger advokat Patric Lindblom.

Södermannen döms för våldtäkt mot barn och köp av sexuell handling av barn.

Övergreppen skedde i mannens bostad – en campingvagn i Sollentuna – mellan 2010 och 2012. Offret var bara 14 år när hon träffade honom första gången.

John Svahlstedt döms också för narkotikabrott. Han även betala skadestånd till flickan på totalt 160 000 kronor.

Advokat Patric Lindblom ringde sin klient när han fått domen.

– Han tycker att den är felaktig och är besviken på att tingsrätten tror på målsäganden och åklagarens linje.

Åklagaren hade yrkat på sex års fängelse men tingsrätten ogillade åtalspunkterna om våldtäkt sedan målsäganden fyllt 15 år.

Däremot fälldes han för köp av sexuell handling av barn eftersom hon var under 18 år.

– Domen är ömsom vin och ömsom vatten. Något mått av frivillighet från målsäganden har tingsrätten ansett föreligga.

Men målsägandebiträdet Sofia Möller håller inte med:

– Bara för att tingsrätten inte ansett att hon befunnit sig i hjälplöst tillstånd så betyder inte det att det här skett med vilja.

John Svahlstedt ska nu läsa igenom domen och ska sedan i samråd med sin advokat bestämma om han ska överklaga domen eller inte.

– Med största sannolikhet kommer vi att överklaga, säger Patric Lindblom.

Enligt Sofia Möller är flickan nöjd med att tingsrätten valt att tro på hennes berättelse.

John Svahlstedt har förnekat brott och hävdat att de haft en kärleksrelation som inleddes sedan flickan fyllt 15.

John Svahlstedt träffade målsäganden för första gången i maj 2010 när hon var 14 år gammal. Hon frågade honom om han kunde köpa cigaretter till henne och hennes kompis. Svahlstedt föreslog att de skulle röka "maja" i stället. Flickorna visste inte vad det var. Målsäganden fick hans telefonnummer och han började köpa både cigaretter och alkohol till henne. I början av sommaren gjorde John Svahlstedt ett horoskop till flickan och fick då reda på hur gammal hon var.

Svahlstedt började så småningom odla cannabis i sin husvagn som han bjöd flickan på i utbyte av sex. Eftersom det sexuella umgänget inleddes när flickans var under 15 år bedöms handlingarna som våldtäkt mot barn.

Sedan flickan fyllt 15 år fortsatte de att sex vid flera tillfällen samtidigt som flickan rökte cannabis.

Åklagaren menade att flickan befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd till följd av att hon varit så påverkad av cannabis och därför skulle det sexuella umgänget betecknas som våldtäkt. Men tingsrätten anser att det i stället var köp av sexuell handling av barn.

Det var sociala myndigheter som i slutet av förra året anmälde att en flicka, som var under 15 år vid tiden för de misstänkta brotten, blivit utsatt för sexuella övergrepp av en äldre man.

John Svahlstedt är en av Sveriges mest notoriska våldtäktsmän. På 70-talet dömdes han för att ha våldtagit eller försökt att våldta 14 kvinnor i Göteborg, som han maskerad och knivbeväpnad smugit sig in till.

Straffet blev fyra års fängelse – och han släpptes efter två.

På 80-talet upprepade han sina brott i Stockholm och dömdes för tolv ytterligare fall. Då fick han rättspsykiatrisk vård, och skrevs ut 1987.

Sedan drog han sig undan och bosatte sig i en husvagn på en camping i Sollentuna fram tills att han greps i januari. Han har hållit sig för sig själv och bland annat ägnat sin tid åt sina sex katter.

Kammaråklagare Emelie Källfelt har tidigare sagt till Aftonbladet att mannens historik inte ska påverka domen eftersom handlingarna ligger så långt bak i tiden.

Aftonbladet har sökt åklagaren för en kommentar.