Erik Almqvist jobbar inte – men kan leva gott på riksdagslönen

Publicerad 2012-12-12

Erik Almqvist.

Erik Almqvist (SD) har inte varit på jobbet i riksdagen på en månad.

Men trots det lever han fortfarande gott på arvodet på knappt 60 000 kronor i månaden.

– Man måste ha förståelse för att han vill ha betänketid när han ska bestämma sig om han ska sitta kvar eller inte, säger SD:s pressekreterare Martin Kinnunen.

På fredag har det gått en månad sedan SD-ledaren Jimmie Åkesson höll presskonferens och meddelade att en av hans närmaste män, den ekonomisk-politiska talespersonen Erik Almqvist, fick sparken från alla sina politiska uppdrag i partiet.

Samtidigt uppmanade partiledaren Almqvist att allvarligt fundera över om det är lämpligt att han sitter kvar i riksdagen.

Orsaken var den film som tidningen Expressen publicerat samma morgon. Där sågs Almqvist skrika "hora", "babbe" och "blatte-lover" till folk en sen juninatt på Kungsgatan i Stockholm 2010.

Djupt ångerfull

Några timmar efter Åkessons presskonferens mötte Almqvist själv pressen. Han sa då att han var djupt ångerfull, men att han inte hade något besked att ge om sin framtid i riksdagen. Det är Almqvist själv som bestämmer om han blir kvar.

Sedan dess har han hållit sig undan från riksdagsarbetet. Och trots att han inte varit på jobbet på snart en månad kan han fortfarande plocka ut 58 300 kronor i månaden i riksdagsarvode.

– Det är svårt för ledamöter, de har ingen möjlighet att tillfälligt ta ledigt från sitt uppdrag för att fundera över sin framtid. Det är ett väldigt allvarligt beslut som påverkar både en själv och andra, säger SD:s pressekreterare Martin Kinnunen.

Även Kent Ekeroth, som filmade händelserna på Kungsgatan, fick till en början hård kritik av partiledningen. Han kickades omgående från sin post som rättpolitisk talesperson. Men medan Almqvist är ute i kylan togs Ekeroth snabbt in i SD-värmen igen.

Ska befinna sig i Budapest

Han arbetar i dag vidare i riksdagen, även om han nu inte har någon plats i något utskott.

Efter filmskandalen har dessutom Lars Isovaara, näringspolitisk talesperson, lämnat SD:s riksdagsgrupp efter ännu uppmärksammad skandal. Hans plats i näringsutskottet är ännu inte ersatt, eftersom partledningen inte vet hur Almqvist ska göra och hur riksdagslaget kommer att se ut i framtiden.

– Det har funnits kontakter mellan partiledningen och Almqvist, men vi kan inte säga något ännu om hur det blir. Det vore väldigt bra om vi visste hur riksdagsgruppen ska formeras när riksdagen öppnar igen i mitten av januari, säger Martin Kinnunen.

Enligt vad Aftonbladet erfar har Erik Almqvist befunnit sig i den ungerska huvudstaden Budapest sedan han fick sparken. Han har inte gått att nå för en kommentar.

ANNONS