Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Okänt vem som ligger bakom bomberna

Publicerad 2013-04-16

Svensk bombexpert: "Någon som vet vad han pysslar med"

Under den federala polisen FBI:s ledning har en massiv jakt på personerna bakom bombdåden nu dragits i gång.

Sannolikt är det hemmagjorda bomber som använts – enligt en första rapport har inget militärt sprängämne hittats på platsen i Boston.

– Tyvärr är det bara att söka på internet för att bygga en bomb, säger FOI:s bombexpert Henric Östmark.

Flera organisationer är involverade i jakten på gärningsmännen bakom bomberna i Boston som dödade tre personer och skadade över 130 personer. FBI beskriver utredningen som en vanlig brottsutredning men att det också kan vara en "potentiell terroristutredning". Nyhetskanalen CNN rapporterar att den federala polisen i ett tidigt skede övertog ansvaret för utredningen.

– Federala, statliga och lokala myndigheter kommer att samarbeta, säger FBI-agenten Richard DesLauriers till CNN.

Den 8-åriga pojken Martin Richard har identifierats som en av döda. Identiteten på de två andra avlidna har ännu inte offentliggjorts. Enligt tidningen The Boston Globe har cirka 30 personer livshotande skador.

Det gör att man befarar att dödssiffran kommer att stiga under dagen i dag.

Inget militärt sprängmedel

Det är ännu oklart om bombdåden utförts av någon internationell eller inhemsk grupp, uppger en källa med insyn i utredningen för CNN.

Enligt uppgifter till nyhetskanalen har inga rester av militära sprängämnen, som exempelvis sprängdegen C-4, hittats på platsen.

– Men det finns många andra typer av bomber det kan röra sig om. Civila sprängämnen som dynamit eller amfo, eller hemmagjorda bomber, säger Henric Östmark, bombexpert på FOI, totalförsvarets forskningsinstitut.

Många av personerna vid Boston Maratons målgång skadades av splitter.

– Det troliga är att splittret kommer från bomberna men det kan också komma från sekundära effekter, säger Henric Östmark.

Olika spår efter olika bomber

Han berättar att det går att få samma sprängeffekt med hemmagjorda bomber som med militär sprängdeg.

– Det handlar om hur stor mängd man har.

Med ammoniumnitrat eller vanligt krut kan man få en stor sprängverkan, berättar Östmark.

FOI:s bombexpert vill inte spekulera i vilket ämne han tror har använts men han menar att det genom att jämföra bilder går att fastställa.

Vilka spår olika ämnen lämnar efter sig skiljer sig mycket.

– Efter bomben på Bali tog det mer än en vecka innan man kunde slå fast vilket sprängmedel som använts.

"Någon som vet vad han pysslar med"

Om det rör sig om en terroristattack är det mest troligt att man använt sig av ett ämne som går att få tag på på platsen. Det är det vanligaste tillvägagångssättet, enligt Henric Östmark på FOI.

– Man tar det som är åtkomligt. Jag tror det är lättare att få tag i ingredienserna till en hemmagjord bomb i USA än i Europa.

Utredarna i Boston har efterlyst en man med en svart ryggsäck som ska ha synts strax innan bomberna exploderade, rapporterar CNN.

Men oavsett vem eller vilka som ligger bakom tvillingbomberna så är det enligt Henric Östmark i alla fall ingen nybörjare.

– Det svåra är att initiera sådana här bomber, alltså att få dem att smälla. Det här är någon som vet vad han pysslar med.

"Två andra bomber upphittade"

Myndigheterna i Boston har efter smällarna hittat två andra odetonerade bomber. En hittades på ett hotell på Boylston street, nära målgången. Den andra på en okänd plats, uppger CNN. Men senare dementerade Massachusetts guvernör Deval Patrick uppgifterna – inga andra bomber ska ha påträffats kring maraton-sträckan.

De upphittade bomberna ska nu analyseras. FBI kommer att leta efter DNA och fingeravtryck men även undersöka hur bombmakaren konstruerat bomberna.

Utöver det ska utredarna även leta efter fragment och delar från bomberna som exploderade. Allt för att försöka hitta någon slags "signatur". Utöver det tekniska arbetet ska FBI även samla in data från mobilmaster i området och beslagta eventuella filmer från övervakningskameror i området, rapporterar CNN.

Sent på måndagskvällen gjorde FBI och den lokal Bostonpolisen en husrannsakan i en lägenhet i Revere utanför Boston. Brandkåren kallades också till platsen för att bistå polisen.

En källa inom brandkåren i Revere uppgav för tidningen The Boston Globe att man letade efter en "intressant person" i utredningen efter tvillingbomberna. Ingen person hade ännu gripits på tisdagsmorgonen lokal tid. Enligt The Boston Globe koncentrerar sig myndigheterna på att utreda om mer än en gärningsman varit involverad i attackerna.

Texten uppdateras