Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Reinfeldt om bomberna i Boston

Publicerad 2013-04-17

GÄVLE. Tre personer dog och 176 skadades i bombdådet i Boston.

Sprängladdningarna som exploderade under maratonloppet skakade en hel värld.

– Detta kan i en mening sägas vara det högsta pris vi betalar för det öppna samhälle vi har valt att vara, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Två dagar efter bombdådet i Boston, USA, var statsminister Fredrik Reinfeldt på arbetsplatsbesök i Gävle, på företaget Brynäs Mekano AB. Men förutom att diskutera företagande och arbetslöshet så gav statsministern för första gången också sin syn på de brutala bombexplosionerna i måndags, som hittills krävt tre liv och skadat 176 personer.

– Det är en stor hänsynslöshet som visats. När det dessutom nu kommit fram att någon eller några jobbat med de här bomberna med syfte att göra största möjliga skada på helt oskyldiga människor och att ett av offren är en åttaårig pojke som väntar på att hans pappa ska gå i mål – så säger det något om den här typen av ansiktslöst våld och den hänsynslöshet som finns bakom de som är ansvariga för detta, säger han.

”Vi har inget heltäckande skydd”

Många svenskar var på plats för att springa eller titta på Boston Marathon. Enligt statsministern är det i praktiken omöjligt att helt skydda sig mot sådana här brutala attacker, vare sig i USA eller i Sverige.

– Jag tror inte vi ska framställa det som att vi har heltäckande skydd, därför att det är i någon mån är hopkopplat med att vi valt att vara ett öppet samhälle. Motsatsen vore att vi har total kontroll över alla medborgare i alla lägen. Det tror jag ingen önskar. Men då finns risken att enskilda individer utvecklar ett hat mot samhället och har en vilja att göra något åt det på ett sätt, som är svårt att spåra, säger han.

Stockholm drabbades 2010

Ett exempel på det är enligt Reinfeldt den självmordsattack som drabbade Stockholm den 11 december 2010. Då sprängde sig Taimour Abdulwahab till döds. Runt honom fanns tusentals julhandlare, men ingen förutom gärningsmannen själv omkom.

– När vi lärde oss om vem han var och vad bakgrunden var så visade det hur komplicerat det är att hitta de här personerna. Men alldeles utan svar blir vi inte när vi väl tittar. Det har gjorts utredningar om hur många som på olika extrema grunder kan tänka sig att utgöra ett hot. Jag tror utvärderingarna visade att det handlade om ungefär 200 personer, säger Reinfeldt.

”Enskilda individer”

Han menar att det är viktigt att försöka lära sig om vilka miljöer den här typen av åsikter frodas och utvecklas.

– Det är olika miljöer, för det talas om religiös extremism, högerextremism och vänsterextremism. En erfarenhet är att det ofta är enskilda individer som i stor ensamhet utvecklar sina idéer och hat mot samhället. Vi kan inte totalt kontrollera detta men vi kan lära om det. Det är därför det är så viktigt att man i USA hittar vilka som gjort det och att vi utifrån det kan bygga en analys för att öka vår motståndskraft.

”Högsta priset för vårt öppna samhälle”

Fredrik Reinfeldt hyllar också Barack Obama som sagt att man ska gå grundligt tillväga för att hitta den eller de som låg bakom attacken i Boston.

Men samtidigt tror statsministern att kraven på mer kontroll inte är rätt väg att gå.

– Det blir väldigt lätt så att man kontrollerar det som skedde förra gången och sedan uppträder detta på något nytt sätt. Man ska veta det att väldigt kraftig kontroll sker till priset av att människors frihet och rörlighet kommer att minska. Detta är kanske det högsta priset vi betalar för vårt öppna samhälle som ger oss den frihet och rörlighet som jag tror människor tar för given och skulle tycka vara omistlig att avstå ifrån.