Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Terroråtalade svenska journalister granskade svenskt oljebolag

Uppdaterad 2011-10-18 | Publicerad 2011-09-12

Martin Schibbye och Johan Persson visades upp i etiopisk tv.

Martin Schibbye och Johan Persson sitter fängslade i Etiopien åtalade för terrorbrott.

Svenskarna var i landet för att granska svenska oljebolaget Lundin Petroleum – företaget där utrikesminister Carl Bildt tidigare var styrelseledamot.

Det är tidningen ETC som har tagit del av ett brev skickat av Martin Shibbye. Brevet har skickats via UD till Shibbyes tidigare klasskamrater på journalistutbildningen vid Stockholms Universitet. Det är daterat den 12 augusti – några veckor innan de gripna svenskarna åtalades misstänkta för terrorbrott.

I brevet finns en ledtråd till vad journalisterna gjorde i landet.

– För att förstå vad vi försökte uppnå, läs Kerstin Lundells bok som publicerades av Ordfront förra året, står det i brevet, enligt ETC.

Brott mot mänskligheten

I sin bok ”Affärer i blod och olja – Lundin Petroleum i Afrika” menar Kerstin Lundell att en brottsutredning bör inledas mot det svenska företaget Lundin Petroleum, med stöd av internationella juristkommissionens definition av delaktighet i brott mot mänskligheten. Hon beskriver hur oljebolaget har bidragit till övergrepp mot civilbefolkningen i sin jakt på naturgas i Ogaden.

Reste utan visum

Det var Ogaden som terrormisstänkta Shibbye och Persson försökte resa in i när de greps den 1 juli. De färdades med rebellerna i ONLF, Ogadens nationella befrielsefront. Konfliktregionen Ogaden är stängt för journalister och svenskarna reste utan visum.

Shibbye skriver vidare att han mår bra, och att skottskadan läker som den ska.

– Mitt skottsår läker och den här veckan har vi fått ha papper och penna i cellen. Ibland är en misslyckad story mer intressant än en lyckad, skriver han enligt ETC.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt var styrelseledamot i Lundin Petroleum fram till 2006 när han blev utrikesminister.