Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Sköndalsborna i skräck

Uppdaterad 2011-08-17 | Publicerad 2011-08-16

En till misstänkt bomb.

Den gröna tejpen gör Sköndalsborna livrädda.

– Det är jätteläskigt att det händer här, säger Fanny Deckner, 26, mamma till Henry, 9 månader.

Förskolorna är finkammade i jakten efter fler bomber, sedan den 4-åriga flickan fått sina händer svårt skadade av en smällare upptejpad på en hängränna i torsdags. I går hittades ytterligare en liten till synes hemmatillverkad bomb upptejpad på ett fotbollsmål.

"Kan finnas fler"

Och i dag hittade tvåbarnsmamman Brenda Andersson, 32, ett rör nära en lekpark i Sköndal. Röret var tejpat med liknande grön tejp som funnits på de övriga två bomberna.

Hon gjorde fyndet då hon, på inrådan av sin oroliga man, gick runt barnens lekplatser i området, för att titta just efter den gröna tejpen.

– När jag såg röret tänkte jag direkt på barnen som lekte i närheten. Jag såg åt dem att flytta sig. Jag ville inte utlösa panik men jag tror självklart att det kan finnas fler. Att det bara skulle finnas tre stycken och att alla har hittats har jag svårt att tro, säger Brenda Andersson, som bor i Farsta men jobbar i Sköndal och har båda sina barn på 2,5 och 4 år på förskola i närheten av fyndplatsen.

Ville inte tro

De flesta boende i stadsdelen söder om Stockholm tycks oroade.

– Först ville man inte tro att någon hade gjort det här medvetet för att skada barn. Men nu verkar det ju vara så. Man vill inte tänka att det kan finnas en sådan person, säger Fanny Deckner.

Hon är mammaledig med Henry, 9 månader, och tänkte efter bomben på förskolan i förra veckan att det inte var någon fara. Nu tittar hon runt på marken överallt efter den gröna tejpen.

– Men i dag blir det ingen lek i parken för oss. Det lär nog dröja en tid innan jag vågar låta honom vara i en sandlåda, säger hon.

Leker inte längre på planen

Agneta Lindberg-Söderlund jobbar på förskolan Sandslottet. Hon berättar att redan dagen efter smällen på förskolan Solbacken, där 4-åringen skadades, kollades hela gården där barnen leker igenom.

– Det var en pappa här på förskolan som drog igång det redan på fredagsmorgonen. Han kollade igenom sandlådorna och hela gården, säger Agneta Lindberg-Söderlund.

Sandslottet ligger nära Sandåkras fotbollsplan där den andra bomben hittades i går. Sedan dess får barnen inte leka på planen.

– Det är olika. Vissa föräldrar är inte så oroliga, vissa är väldigt oroliga.

Farligt för hundar och barn

Omkring polisens färska avspärrning nära lekparken Semlan, samlas grannar för att se poliserna undersöka buskagen. I närheten ligger bostaden där den 15-åriga killen bor. Han som nu sitter anhållen misstänkt för att ha placerat ut de till synes hemmagjorda bomberna.

– Jag tycker det är vansinnigt. Det tycker väl alla. Alla som går här med hundar. Men det är klart, det är värre för barnen, säger en äldre kvinna som är ute och går med sin hund Tuffa, 10 år.

– Jag vill inte stå i tidningen med namn. Säg bara att jag är en av alla som bor här, tillägger hon.