Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

Så hanterar du värmeböljan

Publicerad 2018-07-15

Sommarhettan är här på allvar. Men det innebär inte bara härligt solgass och bad – utan också risker.

– Små barn, äldre, gravida och kroniskt sjuka tillhör riskgrupperna, säger chefläkare Johan Bratt.

Värmeböljan sveper in landet och SMHI har utfärdat en klass 2-varning för extremt höga temperaturer i östra Svealand. Den maximala dagstemperaturen blir på många håll 30 grader eller högre.

De allra flesta klarar högsommarvärmen utan problem. Men det är viktigt att dricka när man är törstig och ta det lugnt med alkoholen.

– För friska personer gäller tre enkla råd: drick mycket, undvik alkohol och sök upp skugga. Det är grundreglerna, säger Johan Bratt, chefläkare vid Stockholms läns landsting.

Uppmana till att dricka

Äldre, personer med vissa sjukdomar, gravida och små barn är känsligare och har sämre förmåga att reglera kroppsvärmen. De behöver därför dricka även om de inte är törstiga och skydda sig extra mot solen, för att inte bli uttorkade eller drabbas av värmeslag.

– Vad som är väldigt viktigt är att tänka på riskgrupperna. Små barn upplever och signalerar inte alltid att de är törstiga, inte heller äldre upplever törst på samma sätt. Så det är viktigt att uppmana till att dricka.

Hatt och tunna kläder

Att skydda sig mot solen minskar risken för uttorkning. Solskyddsmedel, solhatt, tunna kläder och skugga är smarta tips.

– I övrigt ska man tänka på att ha det så svalt som möjligt inomhus. Man kan använda markiser och gardiner så att solen inte kommer in i lägenheten eller bostaden och gärna vistas i de svalare delarna. En kall dusch kan också vara bra, säger Johan Bratt.

Trötthet, yrsel, muntorrhet och en mindre mängd urin är tecken på uttorkning.

– Det är viktigt att vara uppmärksam på varningssignalerna.