Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Massmördaren togs emot som hjälte”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-22

Brittiska regeringen anklagas för att ha bytt Lockerbie-bombaren mot olja

Brittiska intressen i utvinningen av libysk olja och gas ligger bakom frigivningen av den för Lockerbiebombningen dömde Abd al-Basit al-Miqrahi, uppger Muammar Gaddafis son Seof al-Islam.

Den tidigare brittiska premiärministern Tony Blair har tagit upp al-Miqrahis fall vid varje besök i Libyen, sade Seof al-Islam i libyska tv-kanalen al-Mutawassit på fredagskvällen. Libyern hävdade att fallet "alltid var med på förhandlingsbordet" om olje- och gasaffärer.

– Brittiska intressen var kopplade till frigivningen av al-Miqrahi.

Utrikesdepartementet i London (UD) förnekade omedelbart hans uppgift.

– Alla beslut om al-Miqrahi har fattats av skotska ministrar och det skotska rättsväsendet, sade en talesman för britternas UD.

– Inga avtal kopplade till al-Miqrahi och affärsintressen har slutits mellan den brittiska regeringen och Libyen.

Vid Tony Blairs besök i Libyen 2007 undertecknade brittiska oljejätten BP ett utvinningsavtal med Libyen värt 900 miljoner dollar, motsvarande 6,5 miljarder kronor.

Brittisk vrede

Abd al-Basital-Miqrahi fick en hjältes mottagande i Tripoli. Bilderna på jublande libyer spreds över världen och USA var bland de första att kritisera beslutet. Och mottagande utlöste ett vredgat uttalande av brittiska utrikesministern David Miliband.

– Att se en massmördare tas emot som en hjälte är mycket upprörande, djupt stötande, sade han till BBC Radio.

Både Storbritannien och USA har hotat libyerna med diplomatiska konsekvenser.

2001 dömdes al-Miqrahi ensam för sprängdådet mot ett Pan Am-plan över Lockerbie i Skottland i december 1988, då 259 människor ombord och elva på marken dödades. Men libyern har konsekvent hävdat sin oskuld. Han inledde också en ny process för att överklaga i år men avbröt den inför möjligheten att släppas fri av barmhärtighetsskäl – han är dödssjuk i prostatacancer.

Bittra anhöriga

I USA är anhöriga till dödsoffren vid Lockerbiebombningen förbittrade över al-Miqrahis frigivning. Brittiska anhöriga har över lag varit mer positiva till frigivningen särskilt som många är skeptiska mot domen vilken enligt kritiker gjorde al-Miqrahi till syndabock.

Skottlands justitieminister Kenny MacAskill får skarp kritik för att av medlidande ha frigett den i prostatacancer dödssjuke al-Miqrahi i torsdags. Engelsk press talar om förräderi mot rättvisan medan skotska tidningen Herald försvarar MacAskill.

Den skotske rättsexperten Robert Black som arbetade fram formerna för rättegången mot al-Miqrahi är nöjd. Black godtog aldrig den fällande domen vid rättegången som hölls i Nederländerna men under skotsk lag. Han har dessutom skarpt kritiserat skotska domstolars söl med att behandla libyerns begäran att få överklaga.

Abd al-Basit al-Miqrahi säger att han före sin död kan ta fram bevis på att han är offer för justitiemord i Lockerbiemålet. Han vidhåller sin oskuld i en intervju som brittiska morgontidning The Times gjort hemma hos honom. Han hävdar också att Libyen inte heller låg bakom sprängdådet.

Samtidigt avvisar han uppgifter om att de brittiska myndigheterna tvingat honom att ta tillbaka sin överklagan för att på så sätt dölja att han utsatts för justitiemord.

Han förstår också att varför så många anhöriga är rasande över att han fått återvända till Libyen.

– De hatar mig. Det är naturligt att bete sig så. De tror att jag är skyldig fast jag i själva verket inte är det.

– En dag kommer sanningen fram. Vi har ett arabiskt ordstäv som säger att "sanningen dör aldrig".

Hälsning till Obama

Till USA:s president Barack Obama, som krävt att Libyen sätter honom i husarrest, hälsar han:

– Oroa dig inte Obama, det är bara tre månader kvar.

Han påpekar att han med sin svåra cancer bara hör hemma på ett stället: ett sjukhus.

Att han avbröt processen med överklagan var helt enkelt för att han skulle öka möjligheten att bli fri före sin död.

– Om det finns rättvisa i Storbritannien skulle jag frikännas.

– Det var ett justitiemord.

Budskapet till "de brittiska och skotska folken" är att han ska visa upp bevis på sin oskuld och "be dem vara jury" i målet. Han utvecklade dock inte detta ytterligare.

När han får frågan om vem som genomförde sprängningen av Pan Am-planet över Lockerbie svarar han:

– Det är en mycket bra fråga men jag är inte rätt person att fråga.

Han säger inte heller vilken eller vilka andra stater som kan ligga bakom i stället för Libyen.