Årets nya värstingåk

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-15

Kastas högt upp i luften, snurra snabbt eller testa hur det är att flyga.

Här är sommarens nya värstingåk i våra nöjesparker.

Gröna Lund har slagit upp portarna för säsongen och nyheten ”Insane” har redan fått förväntansfulla besökare att bilda långa köer. 50 miljoner kronor har den nya berg- och dalbanan kostat. Högsta punkten är 35 meter och G-kraften är på hela 3,5 G.

– Tele2 Insane är den häftigaste åkattraktionen som kommit till Gröna Lund sedan Fritt Fall 1998, en helt fantastisk thrill-ride, säger Ulf Larsson, VD på Gröna Lund.

Testa att flyga

På Skara Sommarland har man investerat 35 miljoner kronor i Tranan, en ny berg- och dalbana. Åkturen blir speciell - under vingarna på en stor fågel sitter 8 personer i vagnar vid sidan av själva rälsen. Invigningen är planerad till den 30 maj.

– Vi är glada över att kunna erbjuda våra besökare en berg- och dalbana som är något utöver det vanliga. Tranan är en känd symbol för Skaraborg varför den med sin lokala prägel förmodligen är den största upplevelsen för regionen i modern tid, säger Magnus Wetterö, VD på Skara Sommarland.

30 miljoner kronor har Kolmårdens djurparks nya berg- och dalbana kostat. Delfinexpressen är 335 meter lång och har en maxhastighet på 50 km/h.

Inget för höjdrädda

Liseberg satsar på en karusell och en bana för barnen. Rabalder heter den nya berg- och dalbanan för dem som är för små eller rädda att åka de stora åken. Den nya karusellen Hanghai är inget för höjdrädda. Den lyfter upp 40 personer åt gången i mc-ställning, som högst 17 meter över marken.