Lyftet för alliansen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-06

KD är det enda borgerliga parti som backar

knappar in Gapet mellan blocken har minskat ända sedan i juni och nu ökar de borgerliga ytterligare.

Alliansen närmar sig det rödgröna blocket.

Det visar Aftonbladet/United Minds väljarbarometer.

–?Många känner nog att det finns lite ­optimism kring ­ekonomin. Det gynnar säkert ­regeringen, ­säger Carl Melin, ­opinionschef på United Minds.

Fotnot: Siffrorna i opinionsundersökningen har jämförts med resultatet av riksdagsvalet 2006. Piratpartiet var inte med i det valet.

De fyra borgerliga partierna har ökat till 44,1 procent, men S, MP och V leder fortfarande med 46,6 procent.

Det innebär att gapet mellan de båda blocken ­stadigt har minskat sedan i juni, då de rödgröna var hela 7,3 procent­enheter större.

Bättre tider bidrar

En anledning till ­alliansens framgång kan enligt ­Melin vara att ­svenskarna upplever det som att de nu går mot ­bättre tider, och att ­regeringen ­nyligen i statsbudgeten har presenterat en rad ­satsningar under 2010.

–?Det är säkert något som har bidragit till att deras stöd har ökat, säger Melin.

–?Ändå ska man komma ihåg att de borgerliga har problem. Jobbfrågan har varit en plusfråga för ­alliansen under hög­konjunkturen. Men när ungdomsarbetslösheten sticker upp straffas den ­sittande regeringen.

United Minds väljar­barometrar illustrerar ­också hur snabbt opinionen ändras.

”Jobbigt halvår”

De rödgröna har varit störst sedan United Minds väljarbarometer i maj. Men så sent som i april hade de fyra partierna i alliansen större stöd (48,2 procent) än de rödgröna (46,1 ­procent):

–?Då hade Socialdemo­kraterna haft ett jobbigt halvår, med formerandet av V och MP, säger Melin.

Även om Centern och Folkpartiet nu går framåt, så har Moderaterna fort­farande långt mer än hälften av de borgerliga väljarna.

Det enda borgerliga ­parti som backar är Kristdemokraterna.

–?Jag tror inte att folk ­känner igen sig i de ­debatter KD-ledaren Göran Hägglund har gett sig in i, där han ställer vanliga människor mot kulturskribenter. Utspelen blir svåra att ­förstå för vanligt folk, säger Melin.

SD över fem procent

Sverigedemokraterna fortsätter att ligga stabilt över fem procent och ser ut att bli vågmästare:

–?Bråken med bilbränder i storstäderna har såklart gynnat Sverigedemokraterna. Även om de inte har synts i debatten, så är det en debatt som SD tjänar på, säger ­Melin.