Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

CSN får mer pengar för studiestöd

Uppdaterad 2023-09-12 | Publicerad 2023-09-05

Den som är mellan 27 och 62 kan söka omställningsstödet för att studera till något annat mitt i arbetslivet. Arkivbild.

Regeringen skjuter till pengar till CSN för att hantera omställningsstudiestödet. Men myndigheten får mindre än hälften av vad den begärt.

Centrala studiestödsnämnden, CSN, har tidigare larmat om högt söktryck och långa handläggningstider för det nya studiestödet, som riktar sig till personer som vill ställa om mitt i arbetslivet och studera något annat. Det är ett stöd som fack och arbetsgivare på svensk arbetsmarknad har gjort upp om.

Sedan starten i oktober förra året har runt 57 000 ansökningar kommit in till CSN.

Av de sökande har en liten andel, 3 700 personer, fått stödet beviljat. Många fler har fått nej och minst 20 000 personer väntar fortfarande på besked.

Mindre än hälften

Nu föreslås myndigheten få tio miljoner kronor i år och 50 miljoner kronor nästa år för att komma till rätta med problemet, enligt regeringens budget. Totalt blir summan 110 miljoner kronor om man också räknar in ett planerat tillskott på 50 miljoner 2025. Myndigheten hade begärt mer än dubbelt så mycket, 250 miljoner kronor, till dess.

– Den här frågan handlar inte bara om mer pengar utan också om att förenkla reglerna, säger utbildningsminister Mats Persson (L) till Sveriges Radios Ekot.

CSN ser nu en viss lättnad då fler handläggare kan anställas.

– Vi bedömer att det behövs mer pengar, men det viktigaste är att vi får fart på detta. Vi har minst 20 000 personer som väntar på besked, säger Stefan Tärnhuvud, pressekreterare vid CSN.

Myndigheten varslade tidigt om krångliga regler för omställningsstudiestödet.

– Redan i remissvaret 2021 varnade vi för att det omfattande regelverket skulle leda till långa handläggningstider. Sedan har vi, och alla andra, överraskats av att så himla många sökte, säger Stefan Tärnhuvud.

S: Schabblas bort

Socialdemokraterna är kritiska till att myndigheten inte ens får hälften av vad den begärt.

– Det riskerar att leda till att tusentals människor fortsatt inte får besked om att påbörja sina studier. Det innebär att regeringen håller på att schabbla bort den här reformen, säger partiets utbildningspolitiska talesperson Åsa Westlund till TT.

Hon kan däremot inte ge något besked om hur mycket S lägger på omställningsstödet i partiets budgetmotion, bara att det är ”mer än regeringen”.